Панелните сгради, познати на всеки жител на бившия Източен блок,

...
Панелните сгради, познати на всеки жител на бившия Източен блок,
Коментари Харесай

Панелките от времето на соца: Как ги модернизират в Берлин

Панелните здания, познати на всеки гражданин на някогашния Източен блок , могат да се видят и в доста немски градове. По времето на Германска демократична република берлинският квартал Марцан е застроен точно по този метод - с еднотипни високи здания и за рекордно малко време, споделя. Масово жилищно строителство може да се открие също в кварталите Лихтенберг и Хелерсдорф. По своята архитектура тези берлински квартали наподобяват на Москва или Минск. През последните десетилетия обаче доста панелни здания и цели квартали бяха осъвременени . Как наподобяват те в този момент?



Репутацията на панелните квартали в Берлин

След края на Германска демократична република панелните здания станаха нарицателно за неуспехите на социалистическия режим . По това време доста от блоковете бяха към този момент в окаяно положение , а имиджът им - неприятен. " Съществуват доста предубеждения по отношение на панелните квартали, само че хората, които живеят тук, знаят, че равнището на престъпност в региона на Марцан-Хелерсдорф е по-ниско, в сравнение с в други региони. Това, че хората имат по-малко пари, не значи, че всеки ден разрушават нечия глава ", споделя Ролф Проц, началник на съдружие с идеална цел, което оказва помощ на жилищни и строителни компании, локалните управляващи и жителите да обменят опит в региона на модернизацията.
 
 панелки iStock

Местните управляващи работят за смяна на образа на панелните здания. В допълнение към архитектурната еднообразност, постройките от епохата на Германска демократична република са подложени на критика за пустеещите площи сред блоковете и неефективното потребление на пространството. Често липсват зеленина, учебни заведения и детски площадки, което урбанистите в този момент се пробват да поправят.

Блоковете могат да бъдат санирани

Експерти последователно направиха механически разбори на панелните здания и бе открито, че всички блокове могат да бъдат реконструирани - развой, който е по-евтин от разрушаването и построяването отначало . Хората могат да останат в своите квартали и да не се местят другаде. Друг мотив на последователите на модернизацията вместо събарянето на панелните жилища е екологичността. Модернизацията се стреми да вземе поради и новите механически условия за енергийна успеваемост и понижаване на излъчванията на въглероден диоксид.



Специалистите акцентират и п редимствата на панелните жилища : да вземем за пример разположението им. " Днес, когато разноските за жилище се усилват, изключително за отопление, които ще продължат да нарастват, все по-често се приказва, че размерът от 60 или 62 кв.м е съвършен: за трима души не е по никакъв начин неприятно, а и най-много не е толкоз скъпо ", споделя Проц. Отоплението на подобен апартамент е по-евтино, в сравнение с жилище с триметрови тавани.

Модернизацията е друга в обособените региони. Кварталът в Лихтенберг, да вземем за пример, е видоизменен много видимо. Там към този момент е построено най-голямото учебно заведение в Берлин - възнамерява се там да учат към 1600 възпитаници. " Това е превъзходен образец за развиване на квартала, при който освен се санират постройките, само че се мисли и за общността ", споделя архитектът Адел Бикулов.

Сложността на модернизацията

В Германия решението за модернизиране на постройка се взема от притежателя , който може да е частник или огромно общинско сдружение. Много здания в източната част на Берлин са благосъстоятелност на компании, а живущите са наематели. Но тяхното единодушие също е належащо. Жителите получават информация за това какви действия ще се правят и по кое време - както в постройките, по този начин и в обществената инфраструктура. В рамките на програмата се ремонтират или построяват юношески клубове, детски градини и учебни заведения. Взема се поради и демографското развиване на квартала: построяват се асансьори и се обезпечава налична за всички среда. Планове за рационализация съдържат информация за всички съответни строителни действия, тяхното времетраене и разноски.

Финансирането на тези ограничения се разпределя сред страната, която отпуска дотации и разнообразни типове заеми, притежателите на здания и наемателите - под формата на малко по-високи наеми. Прозрачността на процеса играе значима роля, споделя архитектът Адел Бикулов и изяснява, че работата се разпорежда на избрана компания след открит конкурс, в който може да кандидатства всяко архитектурно бюро.

Не е нужно здания да се унищожават

От 90-те години на предишния век в Германия съществува система за финансова поддръжка на планове за рационализация на жилища ; притежателите могат да получат преференциални заеми и дотации, акцентира специалистката по градско обмисляне Мария Мелникова. За да се отговори на въпроса дали е допустима модернизацията на панелния жилищен фонд на Германска демократична република, какъв брой ще коства тя и по какъв начин може да се извърши, в началото от бюджета са финансирани пилотни планове за рационализация: здания от разнообразни серии са били селективно инспектирани и реконструирани. Въз основа на този опит по-късно е взето решение за всеобща рационализация на постройките.

Водопроводните тръби, отоплителните системи, прозорците и други остарели детайли се подменят напълно, само че напълно не е належащо постройките да бъдат разрушавани, акцентира Ралф Проц. " В Европа има доста остарели здания и крепости, които са оживели до през днешния ден, тъй като хората се грижат за тях. Париж не се застроява на всеки 80 години отначало ", споделя Проц.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР