Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще

...
Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: Ще има, може би, още един вариант след Омикрона, а може и да няма

Пандемията върви към привършване, край ще има и той ще бъде още тази година. Това съобщи проф. Радка Аргирова, консултант на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19 в " Денят стартира с Георги Любенов ", написа  

" Ще има, може би, още един вид след Омикрона, а може и да няма. Аз персонално считам, че това евентуално ще е последния или предпоследния вид, след което фактически ще можем да се върнем към естествения си метод на живот. " - сподели Аргирова.

Въпреки оптимистичната прогноза, съгласно нея към момента не е пристигнало времето за приравняване на коронавирус пандемията с грипната зараза. В Испания управляващите са взели сходно решение преди дни, само че у нас ситуацията не разрешава това, разяснява Аргирова.

Според нея не е рационално у нас да отпадне документа за съществуване на антитела, защото има огромен брой хора, минали безсимптомно срещата си с вируса. Те би трябвало да наблюдават антителатата си и след спадането им да се имунизират, предложи проф. Аргирова.

Възможно е, обаче да се понижи действието на зеления документ, тъй като непрестанно постъпва нова информация и данни за това какъв брой време трае отбраната против коронавирус от имунизациите и от антителата след преболедуване.

В този смисъл не е ясно и какъв брой бустерни дози ще са нужни. Обмислят се разнообразни подходи по отношение на използването на бустерни дози - да се ползва ваксина против най-разпространения вид в дадения миг или ваксина против варианта с най-висока циркулация в даден район в света.

Новата работна група, чието основаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и Политическа партия " Възраждане ", ще бъде образувана в сряда. Тя ще съдържа еднакъв брой представители на ръководещите и протестиращите, сподели Радка Аргирова.

Основната ѝ задача ще бъде да направи повсеместен разбор на всички данни, с които разполагаме - освен на заболеваемост, само че и на потреблението на интензивните кревати и тяхната наличност.

" Въпросът е, че би трябвало да бъдат изслушани всички страни. Това е цялата работа. И то освен за Омикрон, само че и за другите претенции, които се слагат с митингите на " Възраждане ", сподели Аргирова, " Във всичко ще се вслушаме, единствено че ще вземем решение въз основата на данните. Щом следва да взимаме решение, би трябвало да го вземем както би трябвало. С предварителни предразсъдъци и настройки нещата не стават. "

Според нея всички решения, свързани с ръководство на пандемията, които се взимат от управляващите у нас, би трябвало да бъдат въз основата на данните от България. Защото протичащото се у нас постоянно се разминава от протичащото се в други краища на света.

" При нас обстановката е по-различна дори и поради това, тъй като е доста по-малък % на имунизираните, а това е доста значимо. ", разяснява тя.

Проф. Аргирова изясни, че след 7-ия до 10-ия ден от заразяването си човек стопира да придвижва вируса. По думите ѝ към този момент е ясно, че Омикрон протича по-леко и у нас. Точно този факт е наложил и смяната на метода на налагане на ограничаващи ограничения.

Според Радка Аргирова с новия проект за ръководство на пандемията има нараснала отговорност на локалните структури и щабове, както и предвидимост - има опция да се види наклонността за всяка една от клъстерните области и по този начин човек може да се приготви авансово. Освен това има последователност сред стадиите - трети стадий включва всичко, което включва първия и втория. Философията е съобразена с това, че Омикрон има тази специфичност, че протича по-леко в множеството случаи. Така или другояче обаче има хора, които се разболяват тежко и от този вариант, добави Аргирова.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР