Пандемията в последната година безспорно промени навиците ни, включително и

...
Пандемията в последната година безспорно промени навиците ни, включително и
Коментари Харесай

Чудният свят на пчелите в полите на Витоша

Пандемията в последната година несъмнено промени навиците ни, в това число и туристическите обиколки у нас и в чужбина. Ако се огледаме по-добре обаче, ще открием тъкмо под носа ни благоприятни условия за " безвредни " пътешествия. Такава е пчелната къща на Боряна - в полите на Витоша, или както споделя собственичката му - " отвън София, в София ". Там човек може да подиша кошерен въздух, да заздрави дихателните си пътища посредством инхалации с прополис и да се потопи в магичния свят на пчелите. Дали ще опитате от " хляба ", или от " антибиотика " на дребните същества, или просто ще се насладите на аромата на мед, восък и билки, слушайки за работливите инсекти - прекарването несъмнено си заслужава.

........

Посещението на пчелна къща е относително нов, ексцентричен метод за здравословна отмора и презареждане на организма. В началото Боряна не смеела и да си намерения да се занимава с пчеларство. Запалила се по концепцията от собствен прочут, който се записал на курс за пчелари. За благополучие, домът ѝ отговарял на условията за несъмнено разстояние от близките здания, получила и позволение за пчелин. Заедно закупили 4 кошера и по този начин, бавно, с доста труд, четене и учене, към този момент решително се грижи за 20 пчелни фамилии. Засега пчелната къща, намираща се край Околовръстното шосе, е по-скоро за срещи с другари. Все повече хора обаче успяват да се потопят при нея в атмосферата на живото пчелно семейство, да се заредят с силата на кошера и да дишат здравословния въздух с мирис на мед, восък, пчелен прашец и прополис.

Къщата е издигната по този начин, че хората нямат директен контакт с пчелите, само че са заобиколени от тях. В една от стаите са сложени две кревати (на тях се ляга за отмора от към 25-35 минути), под които се намират и самите кошери. Пчелите влизат и излизат в тях от изходи отвън пчелната къща. Част от стените на кошерите и леглата са направени от мрежа и тъкмо това разрешава въздухът от кошера да навлиза в стаята, като нито пчелите се тормозят от хората, нито хората имат досег с тях.

" Кошерният въздух съдържа съставки, които покачват способността за самолекуване на тялото. Той е рафиниран, обогатен, йонизиран. Вдишването на наситения с потребни субстанции въздух укрепва имунната система, дезинфекцира дихателните пътища и носи успокоението на ароматерапията ", споделя Боряна. По думите ѝ, преди да попадне в белите ни дробове, този въздух е бил подложен на подробно филтриране в живата лаборатория на кошера, където е минал през естествения филтър на пчелите. " Благодарение на обработката на пчелното гнездо с прополис и отделящите се етерични съединения въздухът в кошера е безплоден и лековит ", споделя още Боряна. Доказано е, че след процедурите дишането става по-спокойно и се усилва поглъщането на О2, а по този начин се подобрява съставът на кръвта, възстановява се кръвното налягане, покачва се работоспособността на човек. При 10-минутно поемане на чистия и йонизиран въздух, основан от пчелното семейство, множеството вируси и бактерии в бронхите и белите дробове умират. Не е за занемаряване и ароматерапията, основана от събраните от пчелите голям брой растения, множеството от които лечебни. Мирисът на нектар, мед и прополис - всички те основават спокойна атмосфера, предизвиквайки утешение и предпочитание за сън. 

Освен че пречистват въздуха, до момента в който пърхат с крила, пчелите основават мощно вибрационно поле. А вибрацията на пчелите съответствува с тази на човешкото тяло. " Ако имаме заболяване или дисбаланс, вибрациите на обособените органи излизат отвън синхрон. Представете си - лягате и под вас 200 000 пчели вибрират в синхрон. Тялото ви се вслушва в ритъма и последователно стартира да вибрира дружно с тях и да връща салдото в организма си ", показва Боряна. Действително за човек, лежащ на кошера, това е като лек вибрационен масаж, който работи позитивно върху нервната, кръвоносната и мускулната система, предизвиквайки положение на самолечение и баланс. В стаята има и доста високоенергийно поле. Изследователи са открили, че след сън в пчелна стая

 

енергийното поле на човешкото тяло се усилва към 5 пъти

 

Дълготрайният резултат обаче се реализира след най-малко 10 визити.

Почивката в пчелна стая се предлага на хора от всички възрасти, като тя може да се ползва единствено когато пчелните фамилии са в интензивно положение - от април до края на септември. Същото се отнася и за другия тип терапия - инхалации с кошерен въздух. При него посредством специфична система въздухът от кошера се доставя до дихателната система без никакъв допир до пчелите или издаваните от тях звуци и трептения - човек просто сяда в комфортен стол и слага маска на лицето си, вдишвайки доста по-наситен и благоуханен въздух спрямо почивката в пчелна стая.

За разлика от тези две процедури, инхалациите с прополис могат да се ползват целогодишно. При тях още веднъж се поставя маска, обвързвана със специфичен уред, посредством който става приемането на прополиса - " антибиотика на пчелите ". Изследвания демонстрират, че той съдържа восък, смоли, полени, етерични масла, танини, флавоноиди, аминокиселини, микроелементи и витамини, с помощта на които има мощни антимикробни свойства и висока противогъбична и противовирусна интензивност. Може би не е инцидентно това, че при проучване в Ухан (Китай)

 

измежду 5115 пчелари не е открит нито един със признаци на ковид

 

Боряна вкарва и в самия микрокосмос на кошерите. " Пчелите са неповторими същества, отдадени на фамилията. На първо място за тях е майката, след това фамилията и най-после обособеният субект. Имат изключителна конструкция и организация - раждат се, стават чистачки, след това кърмят, създават пчелно млечице, строят килийки и така нататък ", стартира своя роман собственичката на пчелната къща.

Безспорно в центъра на всичко е пчелата майка. Тя живее 2-3 години и от нея зависи благосъстоянието на цялото семейство. Затова и към нея постоянно има свита, която я пази и храни в устата с пчелно млечице (самите пчели се хранят с мед). Тя излетява на сватбен полет отвън кошера единствено веднъж в живота си. След като я оплоди някой търтей, тя събира семенната течност в себе си и се прибира, с цел да прекара остатъка от живота си вътре в кошера. Когато остарее и понижи яйценосенето, пчелите си харесват няколко от нейните яйца и ги зареждат със особено млечице, с цел да може това яйце да се развие като майка, а не като пчела работничка. След като се излюпят новите майки, пчелите избират най-силната и оставят единствено нея. Търтеите са " мъжете " - тяхната единствена задача е да оплодят майката, след което умират. Останалите жители на кошера са пчелите работнички. Преди да станат такива, те минават през няколко стадия. За 21 дни се трансформират от яйце в какавида. Точно на 21-вия ден те прегризват капачето, с което е затворена килийката, в която са снесени, т.е. раждат се пчели. След това стартират да чистят и да полират килийките на кошера - за идващото потомство или за депозиране на храна. 2-3 дни по-късно към този момент могат да хранят ларвите - вършат го към 10 дни. През това време се развиват техните восъчни жлези и те стартират да създават восък. Това пък им разрешава да се включат в градежа на нови пити (жилищата им). Тази активност те правят единствено няколко дни, след което се трансформират в пазачи. Работата им тогава е освен да пазят кошера, само че и да наблюдават за микроклимата в него. Ако влагата или температурата в кошера не са подобаващи, пилото (бебетата на пчелите) ще загине. Затова те поддържат нужната им температура от 33-35˚, като махат с крилца и вентилират през целия ден.

Точно 21 дни откакто се излюпят, пчелите към този момент са подготвени за

 

най-отговорната и изтощителна задача - събирането на нектар

 

Те могат да създадат по 10-15 курса дневно според от отдалечеността на пашата, която може да е до 3 км. При всяко политане донасят в кошера 0.02 г нектар. За тях това е много тежка задача, тъй като те тежат едвам към 0.1 година За да произведат 0.5 кг мед, би трябвало да работят към 7000 часа, да създадат 20 000 полета и да кацнат на към 10 000 000 цветя! След 10-15 дни те умират от безсилие, т.е. пчелите работнички живеят единствено 50-60 дни.

Има и пчели разузнавачки. Те обикалят покрайнината и като се върнат, стартират да танцуват - вършат кръгчета, осморки и така нататък, и по този закодиран метод демонстрират на останалите къде е пашата - на север, на юг, на 200 м, на 2 км. Така пчелите работнички знаят на коя паша да отидат. Често се случва два кошера, които са един до различен, да произведат различен мед тъкмо тъй като разузнавачките им са намерили друга паша. Голямо знамение е по какъв начин пчелите могат да създават разнообразни типове пчелно млечице според от това дали то е предопределено за зареждане ларвите на бъдещата кралица, пчела работничка, или за търтей. " По някакъв си техен метод те схващат в коя тъкмо килийка какво млечице да сложат - в случай че ще се ражда търтей, те създават млечице, с цел да се развие търтей. Ако е за работничка - храна за работничка ", споделя Боряна, добавяйки и малко прочут факт за сериозната хигиена на пчелите и за това, че те не вървят до тоалетна в кошера, а отвън него.

Когато пристигна есента и застудее, пчелите се сгушват на кълбо и слагат майката в центъра му. Единствената задача в този момент е да поддържат 20-25˚, с цел да предпазят майката от настиване. Когато природата се разсъни още веднъж през пролетта, пчелите подтикват майката и тя стартира да снася до 2000 яйца дневно (използвайки семенната течност, складирана в резервоарчето ѝ).

А по какъв начин става самият мед? Събраният от пчелите нектар се складира в килийките. Водата от него се изпарява, като пчелите безупречно преценят кога влажността е спаднала задоволително и го запечатват с восъчно капаче. Така запечатаният мед може да издържи хилядолетия. Пчелите са и изкусни хлебари. Те подготвят своя самун, наименуван перга, като натъпкват прашец в килийката, по-късно слагат мед, след това прашец и отново мед и по този начин до горе. " Хлябът "  се оставя да ферментира и чак тогава е подготвен за приложимост. Пергата е извънреден артикул за мощен имунитет, само че добиването му е доста трудоемък развой.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР