Пандемията свърши и акциите на най-големия онлайн търговец тръгнаха надолу(снимка:

...
Коментари Харесай

Amazon с исторически антирекорд на борсата


Пандемията свърши и акциите на най-големия онлайн търговец потеглиха надолу
(снимка: CC0 Public Domain)

Гигантът в онлайн търговията Amazon стана първата обществена компания в историята, чиято пазарна капитализация понижа с повече от трилион $. Това се случи на фона на възходяща инфлация, стягане на паричната политика и разочароващи доклади за облагата на акционерите.

Няколко фактора вкупом доведоха до всеобща продажба на акции на Amazon през тази година, което с изключение на всичко друго падна и цената на компанията. Ценните бумаги на Amazon поевтиняха с 4,3% в сряда, намалявайки пазарната капитализация на колоса до $879 млн. През юли 2021 година компанията беше оценена на $1,88 трилиона и в този момент е първата в историята, изгубила над $1 трилион от цената си, отбелязва Блумбърг.

Microsoft обаче безусловно “диша във врата ” на своя съперник в облачния бизнес. От ноември, когато имаше рекордно висока пазарна стойност, компанията е изгубила до момента 889 милиарда $.

Технологичните акции паднаха доста през годината, а страхът от криза единствено утежни обстановката в бранша. Първите пет софтуерни компании по рентабилност изгубиха общо към 4 трилиона $ през 2022 година
още по темата
Amazon, най-големият онлайн търговец на дребно в света, пробва да се приспособява към изменящата се среда – електронната търговия бързо забавя движение, защото клиентите се връщат към навиците си отпреди пандемията.

Като цяло, на фона на забавянето на продажбите, акциите на Amazon паднаха с близо 50%. От началото на тази година положението на един от създателите на компанията, Джеф Безос, е намаляло с към $83 милиарда – в този момент той има $109 милиарда.

Миналия месец Amazon предвижда най-бавния в историята си растеж на приходите си през празничното тримесечие, защото купувачите понижиха доста разноските си в изискванията на икономическа неустановеност. В резултат на въздействието на голям брой фактори пазарната стойност на компанията понижа с 1 трилион $ от рекордно високото равнище по време на пандемията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР