Пандемията се отрази катастрофално на туристическия бранш в Турция. В

...
Пандемията се отрази катастрофално на туристическия бранш в Турция. В
Коментари Харесай

Защо турците купуват все повече жилища?

Пандемията се отрази пагубно на туристическия отрасъл в Турция. В обичаната на мнозина провинция Анталия през лятото почиваха незабележим брой посетители от чужбина - единствено 9 милиона туристи вместо нормалните 35 милиона за първите осем месеца на годината. Според формалната статистика, Анталия е отбелязала минус от 73% по отношение на същия интервал на миналата година.

Имотите нарастват съществено

Но не във всички сектори ситуацията е толкоз безутешно, отбелязва Андреас Мим в просторен разбор за " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) и дава за образец пазара на недвижимите парцели, който отбелязвал същински взрив. Данните на турската статистическа работа удостоверяват това: цените на жилищните парцели в провинция Анталия са скочили през август с над 36%. Никъде другаде в страната растежът не е бил толкоз огромен. Но повишаване има и в други елементи на Турция. Средно за цялата страна купувачите на жилища са плащали с към 26% повече, в сравнение с през предходната година. Дори и да се регистрира процентът на инфлацията, скокът в цените остава забележителен - приблизително към 12,9 на 100.

Развитието на пазара на недвижимите парцели в Турция е изключително показателно. Според ФАЦ, определящо значение играят субсидираните от страната ниски лихви, страхът от инфлацията и икономическата рецесия, както и съществуването на многочислено младо население, което търси по-висок жилищен комфорт. Поради епидемията от ковид се търсят и от ден на ден жилища покрай природата и отвън центровете на огромните градове. Според специалисти в сектора, 2020 може да се окаже рекордна година по продажби на недвижими парцели в Турция.

Най-сигурната инвестиция?

Правителството на Турция е загрижено за стопанската система на страната и за работните места, отбелязва немското издание и напомня, че строителството в продължение на дълги години е било мотор за развиването на стопанската обстановка. С помощта на ниски лихви Ердоган се пробва да подтиква потреблението измежду 83-те милиона свои сънародници. Отрицателните резултати от тази политика са известни, отбелязва ФАЦ: " Растяща интернационална загуба на доверие към мощно задлъжнялата Турция и нейната валута, която единствено през тази година се обезцени с близо една трета по отношение на $ и еврото ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР