Пандемията, причинена от коронавируса, отмина, но остави негативи на пазара

...
Пандемията, причинена от коронавируса, отмина, но остави негативи на пазара
Коментари Харесай

Двата фактора, които влияят най-силно на имотния пазар

Пандемията, породена от ковид, отмина, само че остави негативи на пазара на недвижими парцели. В допълнение на това пристигна войната в Украйна и възходящите цени на строителните материали. Именно тези два обстоятелството през днешния ден директно въздействат на пазара на недвижими парцели. Около това мнение се сплотиха участниците в 30-тата конференция на Национално съдружие „ Недвижими парцели “ (НСНИ), чийто медиен сътрудник е най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg.

„ Имаме планове, които би трябвало да оттеглим от пазара, тъй като не може да поддържаме цените. Проблемът е доста сериозен. Подобно нещо не ни се е случвало преди. Не може да тръгнеш да продаваш нещо без да знаеш по кое време ще приключиш построяването му и каква е цената. Поне 10% до 20% е покачването на цените при строителните материали. Тези разноски би трябвало да се покрият от вложителите и строителите, а това не постоянно може да се случи “, сподели ръководителят на CEPI Австрия Елизабет Рор.

Пандемията, породена от ковид, се отрази по два метода на пазара на недвижими парцели. От една страна се ускори цифровизацията в бранша, а от друга – брокерите започнаха да продават от разстояние. „ Цените за последните 24 месеца се усилиха фрапантно. А през днешния ден сме изправени пред рецесията, породена от войната в Украйна. Налице са сходни проблеми с тези Австрия, а точно забележителното повишаване на парцелите, както и растежа на лихвите по ипотечните заеми “, сподели Николаус Маноменидис от EPPA Гърция.

В Румъния клиентите купуват парцели без значение от цената. В същото време банките покачиха рестрикциите си и това докара до лек отлив на купувачите, само че тези които са стимулирани да придобият парцел, го вършат без значение от високите цени.

Идентична е обстановката в Полша. „ Еднофамилните къщи се усилиха със 100% по време на пандемията. В момента се опасява да влага, защото не се знае какво ще е бъдещето “, сподели Ярослав Зилински, президент на CEPI Полша.

Сегашната рецесия породена първо от коронавруса и второ от войната в Украйна е изцяло друга от предходните рецесии. „ В Гърция вложения стопираха. Цените на новото строителство са доста високи. Много хора имат пари, само че умните знаят, че в случай че в този момент влагат в парцели ще изгубят “, споделя Маноменидис.

Най-добре се развива пазарът в Сърбия. През 90-те години на предишния век, при започване на свободния пазар, вложенията в бранша на недвижими парцели са лимитирани. „ С течение на времето обаче вложенията в бранша се упрекнаха. Разви се IT секторът, в който огромна част от чиновниците, действителни клиенти, схванаха, че могат да печелят добре и в родината и не е належащо да вървят в чужбина. Подобно на България, сърбите също виждат в придобиването на парцел сигурна инвестиция. В интервала от 2016 година до 2021 година тук-там цените се удвоиха. Разликата преди 5 години и през днешния ден е, че тогава мъчно намирахме купувачи, а през днешния ден – продавачи “, споделя Славица Пешич. Той добавя, че през последните 40 години Сърбия не е виждала токова доста вложения в бранша на недвижими парцели. В началото на пандемията доста от новите планове са продадени още „ на зелено “. „ В момента ми се коства, че сме блъснали тавана, въпреки и да няма задоволително предложение, цените да са високи, само че купувачите стартират да се питат дали не са прекомерно високи “, заключава Пешич.

Най-достъпните европейски столици за покупка на жилище остават София и Букурещ. От тази гл.т. пазарът има накъде да пораства, заключават участниците в конференцията, отдадена на 30 години самостоятелен пазар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР