Пандемията, причинена орт вируса SARS-CoV-2 доведе до повишена загриженост относно

...
Пандемията, причинена орт вируса SARS-CoV-2 доведе до повишена загриженост относно
Коментари Харесай

Как опасните вируси преминават от хората към животните

Пандемията, породена орт вируса SARS-CoV-2 докара до нараснала угриженост по отношение на предаването на патогени от животни на хора, както и от хора на животни и капацитета на това предаване да заплаши опазването на публичното здраве.

Учени от Джорджтаунския университет са открили, че хората предават заболяванията си на животните по-често, в сравнение с се предполагаше до момента, написа сп. Ecology Letters. За да оцени опасността от предаване на патогени, екипът от учени прегледал оповестени доказателства за случаи на заболявания,предаване от човек на животно, с акцент върху това по какъв начин сходни събития могат да застрашат здравето на животните и хората.

Авторите на актуалното проучване означават, че сходни събития могат да заплашен здравето както на индивида, по този начин и на фауната.

" На фона на пандемията ползата към предаването на патогени от хора на диви животни е голям ", отбелязва ръководителят на изследователския екип Грегъри Олбъри.

В предходни изявления се появиха известия, че коронавирусът SARS-CoV-2 се популяризира измежду норки, измежду обитаващи зоопаркове лъвове и тигри, както и измежду диви белоопашати елени. Изследванията откриха, че източникът на инфекцията е човек.

Новите открития демонстрират, че сходни случаи надалеч не са изолирани. Учените разпознали 97 тествани образеца на предаване на зараза от човек на животно, включващи необятен набор от патогени.

Случаите са свързани освен с ковид, само че и с необятен набор от патогени, в това число туберкулоза, морбили, грип, хепатит В. Според учените един от методите за предаването ѝ евентуално е контактът на животните със нечисти отпадъчни води.

Списъкът на " засегнатите " типове е разнороден. Сред тях са азиатският слон, европейският таралеж, макакът резус, гибонът, огромната панда, тюленът.

Над 50 % от случаите съставляват предаване на инфекцията от хора на примати. Патогените се предават по-лесно сред близкородствени типове.

Почти половината от случаите са свързани с животни, отглеждани в плен. Това обаче не значи, че вероятността за заразяване на типовете, живеещи в дивата природа, е по-малка - просто те съвсем в никакъв случай не се изследват и е мъчно да се открие огнище на болест. Учените означават, че доста случаи на междувидово предаване на вируси остават нерегистрирани и това може да има последствия както за публичното здраве, по този начин и за здравето и опазването на инфектираните типове.

Предаването на вирус на животни провокира загрижеността на специалистите. След като попадне в различен гостоприемник, той може да мутира и да се върне при хората в модифицирана, евентуално по-опасна форма.
Снимка: onlinelibrary.wiley  Как рисковите вируси минават от хората към животните

Учените разчитат, че актуалните технологии могат да оказват помощ в битката с разпространяването на заболяванията. Например, изкуственият разсъдък се е научил да дефинира типовете, които са най-уязвими за човешките патогени. Според експертите навременното наблюдаване ще помогне да се избегне всеобщото разпространяване на инфекции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР