Пандемията от новия коронавирус, жертвите до момента и мерките, предприемани

...
Пандемията от новия коронавирус, жертвите до момента и мерките, предприемани
Коментари Харесай

Лондонски вестници за вируса: Великобритания върви по пътя на Италия

Пандемията от новия ковид, жертвите досега и ограниченията, предприемани от обособените страни не престават да са водеща тематика за западни издания.
Лондонският в. " Дейли телеграф " отсича в заглавие: " Краят на свободата. Наредена е най-голямата изолираност на обществото в английската история " .

Друго английско издание - " Индипендънт ", отбелязва в публицистична публикация, че реакцията на премиера Борис Джонсън на ковид е била прекомерно слаба и прекомерно закъсняла .

Изданието написа, че по общо мнение Англия към този момент се катери по стръмната крива към кулминационната точка на болестта и мнозина считат, че следва същата траектория като Италия . С други думи, мъчителните подиуми, които виждаме в италианските лечебни заведения, може скоро да се повторят в Обединеното кралство . Това е ужасяваща вероятност, от която министър председателят Джонсън би трябвало да се опасява.

Едва ли здравната система ще може да обезпечи в точния момент всички нужни запаси, изключително респиратори. В този миг теоретичните въпроси за английския отговор на пандемията ще станат остри и неотложни. Това ще е миг на политическа равносметка, показва " Индипендънт ".

Лондонският в. " Гардиън " акцентира, че коронавирусът е злополучие за пандизите в Обединеното кралство, а освобождението на " безобидните " пандизчии ще избави живота на мнозина , счита вестникът. Това беше направено в Иран, за какво да не го създадем и ние, пита създателят на " Гардиън ".

Британското държавно управление към този момент разгласи, че има намерение да понижи натиска върху местата за отнемане от независимост, като усили броя пандизчии, които ще бъдат пуснати под домакински арест.

Благотворителна организация, подкрепяща пандизчиите във Англия, упорства лишени от независимост, които са по-възрастни и немощни, да бъдат освободени неотложно. Става дума за над 1700 души, основно мъже, на възраст над 70 години, някои от които са даже на 80 или по-стари, а има и над 90-годишни.

Освобождаването на тези " изцяло безобидни " пандизчии несъмнено ще избави освен техния живот, само че и този на надзиратели и различен личен състав, изключително в затвори, където има цели крила със пандизчии в преклонна възраст.

Според проф. Ричард Коукър от лондонския Институт за хигиена и тропическа медицина до 60 на 100 от пандизчиите може да се заразят с ковид .

Онези, които споделят, че пандизчиите си получават заслуженото, би трябвало да имат поради, че в живота, както и в пандиза, има подчиненост. Бедните и хората в неравностойно състояние, които не са направили закононарушения, ще са идващите, които ще бъдат изумени от заболяването , предизвестява изданието.

В публицистичен материал " Гардиън " също показва, че разпространяването на ковид във Англия следва траектория, сходна с италианската, с към две седмици забавяне . Ако заболяването напредне на Острова, както предсказват учени, броят на хората, умряли от COVID-19, до две седмици ще доближи към 5000 души .

Вестникът предизвестява, че ограниченията, подхванати от държавното управление в Лондон, не са задоволително рестриктивни, както е в други европейски страни . Затова тези, които са в положение да го създадат, би трябвало да създадат повече от предложеното от кабинета, поучава изданието. Трябва да се има поради, че рестриктивните мерки не засягат еднообразно жителите.

Големи фамилии, които населяват лимитирана жилищна повърхност, ще се сблъскат с доста по-големи компликации поради затварянето на учебните заведения и други институции. Самотно живеещите и тези, които са обект на домашно принуждение, ще страдат непропорционално мощно от карантината.

Като се имат поради прогнозите на специалисти, че броят на смъртните случаи във Англия може да доближи 250 000 , целта е спасяването на живот, отбелязва изданието. То показва, че е доста притеснително, че при вземането на решение от премиера Джонсън, както наподобява, е победило мнението на неговия консултант Доминик Къмингс, а не това на експертите. В демократична страна със 70-милионно население, това не е методът да се прави политика. Навлизаме в рискови и непознати води и е основателно да питаме дали капитанът на кораба е в положение да се оправи , заключава вестникът.

Американският в. " Ню Йорк таймс " написа, че заболяванията и предразсъдъците от дълго време вървят ръка за ръка, само че през 2020 година можем да се държим по-добре. Много пъти сме вървели по този път, напомня изданието: през 14 век Черната гибел провокира всеобщо принуждение против евреи, каталунци, свещенослужители и просяци; когато през 15 в. се популяризира сифилисът, го назовават неаполитанска, френска, полска или немска болест, според от това кого сочи с пръст; когато чумата поразява Хонолулу през 1899 година, управляващите изгарят Китайския квартал. И по този начин нататък до наши дни, когато епидемии като ебола, САРС и зика подклаждаха предрешение против съответни райони или хора.

И по този начин стигаме до 2020 година, когато на цялата територия на Съединени американски щати и по света азиатците биват нарочвани за източник на " китайския грип ", " Уханския ковид " или просто " задграничния вирус ". З а следващ път тайнствена, бързо разпространяваща се и от време на време смъртоносна болест ожесточава расизма и омразата, в този момент обаче благодарение на мощния мегафон на обществените медии , акцентира " Ню Йорк таймс ".

Заедно с ковид се популяризират и антиазиатски предубеждения. Вестникът напомня, че през вчерашния ден към този момент е съобщил по какъв начин от източния до западния бряг на Съединени американски щати американци от азиатски генезис са бити, плюени и хулени, което кара някои членове на тази оклеветена общественост да си купуват огнестрелно оръжие от боязън, че с утежняването на пандемията ще стане още по-лошо. Съединени американски щати не е изключение, сходни подиуми се разиграват в Япония, в Англия ги замерят с яйца, а в Египет им крещят " корона ", до момента в който минават по улиците.

Времената на голяма заплаха изискват взаимност, човещина, всеотдайност и вяра , написа " Ню Йорк таймс ", а не нервност или ненавист. Това би трябвало да е посланието на политическите, обществените, религиозните и корпоративните водачи по света, до момента в който трескаво се мъчат да намерят способи да се оправят със смъртоносния вирус.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР