Пандемията от коронавирус превърна измерването на нивото на кислород в

...
Пандемията от коронавирус превърна измерването на нивото на кислород в
Коментари Харесай

Измерване на сатурация с телефон или фитнес гривна - реални ли са данните?

Пандемията от ковид трансформира измерването на равнището на О2 в кръвта ( сатурацията ) в нужда. Някои към този момент се снабдиха с пулсоксиметър , само че други разчитат на потреблението на мобилните си телефони и фитнес-гривните. Удачни ли са те и регистрират ли вярно данните?

Много от производителите на смарт телефони и фитнес-гривни настояват, че са присъединили функционалност пулсоксиметър, само че експертите са безапелационни, че те не могат да заменят истинския апарат.

Стойностите, които дават смарт телефоните и фитнес-гривните имат единствено опознавателна цел и не може да се разчита, че са точни.

Умни часовници

Например, умният часовник на Apple Watch Series 6 фактически има сензори за премерване на сатурацията, само че той не е кадърен да дава точна информация за наситеността на кръвта с О2 на потребителя. Това беше тествано от редактор на The Washington Post.




Оказа се, че новата функционалност не работи тъкмо, въпреки по време на презентацията Apple уверяваше в противоположното.

При съпоставяне с елементарен пулсоксиметър, утвърден от министерството на опазването на здравето на Съединени американски щати Watch Series 6 има неточност от 1-2%, а от време на време и 7% в измерването.

Освен това часовникът в продължение на няколко минути може да демонстрира известие, че всичко със здравето на потребителя е наред, а след това внезапно да покаже сатурация, при която е нужна хоспитализация. 

Проблемът може да се реши, в случай че часовникът се пристегне мощно към ръката, само че това основава огромен дискомфорт на потребителя. 

Смартфони

Приложенията за смарт телефони, които, както настояват производителите им, могат да измерят равнището на О2 в кръвта, също не дават прецизен резултат, по тази причина те са безполезни, настояват лекарите. 




Медицинските функционалности на умните часовници, смарт телефоните и фитнес-гривните имат справочен темперамент, считат учените, а и самите производители  В това са уверени учени, а и производителите предизвестяват, че данните не могат да заместят тези от медицински апарат.

Още от ТЕХНОЛОГИИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР