Пандемията от коронавирус оказва допълнителен натиск върху инвеститоритеЗа първи път

...
Пандемията от коронавирус оказва допълнителен натиск върху инвеститоритеЗа първи път
Коментари Харесай

ВЕИ индустрията забавя темпо, намаляват субсидиите

Пандемията от ковид оказва спомагателен напън върху вложителите

За първи път предходната година новите мощности за възобновима сила записаха спад
(снимка: CCO Public Domain)

Мощностите за генериране на сила от възобновими източници се разширяваха непрестанно от 2003 година до 2018 година Но м иналата година държавните управления в съвсем всички страни от азиатския район започнаха да понижават дотациите за развиване на ВЕИ промишленост. В резултат на това „ зелените ” м ощности претърпяха спад за първи път от 17 години насам.

Според отчет на Международната организация за възобновима сила, на който се позавана Nikkei, през 2019 година в международен мащаб са добавени 176 GW възобновими мощности (спад от 2%), от които 97,68 GW от слънчеви централи (-2,5%).

Основен принос за забавянето на растежа на зелените мощности има Азия. През 2019 година районът добави 12% по-малък потенциал за произвеждане на възобновими сила, в сравнение с през 2018 година В Китай и Япония понижението беше надлежно 15% и 40%. Стимулите завършиха, а инвеститорският интерес изчезна.

През всички минали години преференциалните цени костваха на японските данъкоплатци 2 трилиона йени (18,6 милиарда долара). Въпреки това японското държавно управление възнамерява да вкара премиални надбавки за производителите на зелена сила над пазарните ставки. Китай, въпреки това, понижи държавните дотации за възобновима сила.
още по тематиката
Тази година възобновимата сила ще бъде наранена още по-силно, заради пандемията от ковид. Това в допълнение ще забави развиването на промишлеността.

Датската компания Vestas, водещият международен производител на вятърни турбини, спря производството в две испански заводи, заради огнище на ковид. Нейният съперник, Siemens Gamesa Renewable Energy, приключи работата на шест от десетте си испански централи.

В Китай през февруари степента на потребление на оборудванията за произвеждане на слънчеви панели падна до към 60%. Вярно е, че предприятията към този момент възобновиха работата си, само че е невероятно да се пренебрегне смисъла на този спад, защото близо 70% от международното произвеждане на слънчеви панели се падат на Китай.

С вятърните турбини има още една компликация – инсталирането на вятърни генератори без риск е допустимо единствено през лятото, когато вероятността от стихии е минимална. Много планове, планувани за това лято, може да се забавят до идната година. Вложените пари са замразени и няма да донесат изгоди на вложителите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР