Пандемията от COVID-19 ни принуди да прекарваме повече време онлайн

...
Пандемията от COVID-19 ни принуди да прекарваме повече време онлайн
Коментари Харесай

Дигитална платформа ще помага на тийнейджърите да се предпазват от кибератаки и онлайн тормоз

 Пандемията от COVID-19 ни принуди да прекарваме повече време онлайн и промени метода, по който работим и поддържаме връзка. Новото обикновено носи нови благоприятни условия, само че в това време слага младежите в риск в цифровата среда, като хакерски атаки, тормоз и подправени вести. За да разпознават и да се оправят с тези закани, младежите се нуждаят от съответни умения, познания, настройки и полезности. За да помогне на младежите да развият своята цифрова просветеност и да ги насочи да направляват безвредно в цифровата среда, УНИЦЕФ България започва акция " Ново потомство с сериозно мислене “.

Освен да увеличи информираността и да окуражи децата и младежите да развиват сериозно мислене, акцията показва и вероятни решения в отговор на тези провокации. По концепция на младежите и с тяхно присъединяване, УНИЦЕФ България възнамерява да сътвори новаторска цифрова платформа, която ще помогне на децата и младите откриватели в цифровия свят, които имат потребност от навигация и компас, с цел да развият сериозно мислене и умения, нужни за действието през 21 век. Платформата " Cyber Survivor “ има за цел да научи подрастващите по какъв начин да се защищават от хакерски атаки и онлайн тормоз, както и да разпознават подправените вести. Платформата ще овласти младежите да основават лично наличие и да дават лични решения и по какъв начин да вземат осведомени решения онлайн. 

Множество интерактивни функционалности – онлайн игра, куизове, видеоклипове и други, ще поддържат младежите да учат, до момента в който играят, да основават безвредни профили в обществените мрежи, да заобикалят хакерски атаки, да разпознават и рапортуват подправените вести, да заобикалят онлайн тормоз и да реагират на него. Също по този начин тя ще им помогне да схванат по какъв начин да се предотврати присъединяване в произшествия и неетичното им отразяване, по какъв начин да основават лично наличие, без да се излагат на заплаха.

Проблемите и вероятните решения бяха набелязани и приоритизирани от младежи в България в границите на новаторския цифров хакатон, който УНИЦЕФ и сътрудници организираха през 2020 година " Детският фонд на Организация на обединените нации продължава да работи с младежите и да доближава до техните връстници и групите им на въздействие. Планира се също посредством образования онлайн УНИЦЕФ да доближи и ангажира младежи от уязвими общности за развиване на техните цифрови умения “, съобщи Саня Саранович, заместник-представител на УНИЦЕФ в България. 

Кампанията е подкрепена от Посланиците на благосклонност на УНИЦЕФ – актрисата Елена Петрова и артистът Владимир Ампов-Графа, както и от редица други известни лица и инфлуенсъри – Алекс и Дани Петканови, Йоанна Темелкова, Ники Илиев, Павел Колев, Ицака, Михаела Филева и др. 

По случай деня на детето – 1 юни, и през целия месец юни, когато означаваме " Месеца на родителите “, УНИЦЕФ възнамерява редица интензивности на тази тематика. Целта е да научим какъв е опитът на родителите, които не престават всеки ден да " оцеляват “ в онлайн пространството и да отглеждат сериозно мислещи младежи от новото цифрово потомство. 

В рамките на акцията на УНИЦЕФ за цифрова грамотност и онлайн сигурност стартира и набирането на средства в подкрепа на платформата.  

Всеки може да поддържа основаването на “Cyber Survivor " посредством подаяние към УНИЦЕФ по следните способи:

·         онлайн на dari.unicef.bg

·         месечни дарения посредством SMS от 5 или 10 лева с изпращане на SМS с текст 5 или 2х5 на номер 1021. Данък добавена стойност и такси не се начисляват на клиентите на всички мобилни оператори.

·         по банков път на  дарителската сметка на УНИЦЕФ България: IBAN BG34RZBB91551065034919.   

От празника на детето УНИЦЕФ България ще е във Варна

Екип на УНИЦЕФ България ще бъде във Варна до края на август, с цел да споделя настоящата им идея, обвързвана с цифровата просветеност, както и за платформата и по какъв начин тя ще оказва помощ на младежите. Екипите " Шампиони за децата “ ще бъдат на основни места в града, измежду които централната градска алея, Фестивален и конгресен център, Морската градина, а през юли и август и в Гранд Мол Варна. Всички, които желаят да поддържат организацията в този развой или да зададат своите въпроси към екипите, ще може да ги разпознаят по брандираните дрехи, баджовете и необятните им усмивки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР