Пандемията и гурбетчийството изместиха шумното празнуване на Банго Васил в

...
Пандемията и гурбетчийството изместиха шумното празнуване на Банго Васил в
Коментари Харесай

Тъжно на Банго Васил в Пловдив, страх от COVID-19 провали пр...

Пандемията и гурбетчийството изместиха шумното празнуване на Банго Васил в етническия квартал „ Столипиново “ в Пловдив. По улиците по нищо не проличава, че е празник – от на никое място не се чува музика, не цвърчат скари, няма ги и типичните игриви танци. Тук-там се появява някоя каруца с впрегнат кон, а хората просто минават по улиците.



Атмосфера основават единствено балони от отминало тържество по тъговската улица. Ромите пазарят небрежно и се насочат към къщите си. Там, в фамилен кръг, непретенциозно, ще посрещнат ромската Нова година.

Припомняме, че и предходната година поради COVID-19 нямаше празненства – единствено фондация „ Рома “ в стеснен кръг означи празника, тъй като райкметът Иван Стоянов им беше изпратил петле за празника, което да разиграят както повелява традицията. За разлика от 2021 година в този момент разиграване на петела нямаше.



Докато едни бяха уплашени от вируса, то други твърдяха, че тях COVID-19 не може да ги хване, само че времето било студено. Трети пък нямаха предпочитание за веселби, тъй като по-голямата част от фамилията им била емигрирала зад граница, с цел да изкарва пари.

„ Как да честваме, да се вселим, да танцуваме като децата ни са в чужбина да изкарват пари - кой в Германия, кой в Нидерландия, кой в Англия, а у дома сме останали по двама-трима души “, разяснява един от ромите.



Все отново празнична софра ще има – на нея ще намерят място обичайните за Василица ястия – пилешко или пуешко месо, сарми, само че без кайма, баница с извара и ориз. След среднощ ще се поздравят с „ О Банго Василий авела “, което значи „ Банго Васил идва “, и вместо веселбата да продължи – ще легнат.

С роднините в чужбина пък ще се видят на видео и ще си вдигнат по една виртуална наздравица. „ Не е същото. Внуците не съм си виждал още онлайн. Някога правехме по 10 тави с баници и саралии. Събирахме се всички “, спомня си с носталгия възрастен мъж.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР