Панът на президента Джо Байдън за укрепване на американската икономика

...
Панът на президента Джо Байдън за укрепване на американската икономика
Коментари Харесай

Икономическият план на Байдън ще помогне на САЩ да се съревновава с Китай

Панът на президента Джо Байдън за подсилване на американската стопанска система ще помогне на страната да се конкурира с огромната китайски самодейност „ Един пояс, веднъж ”. Това съобщи пред Си Ен Би Си някогашният финансов министър на Съединени американски щати Джейкъб Лю.

Инициатива „ Един пояс, веднъж ” е амбициозна стратегия на Китай за създаване на физическа и цифрова инфраструктура, която свързва десетки страни от Азия с Близкия изток, Африка и Европа. Много нейни критици считат, че тя цели да разшири световното въздействие на Китай.

Лю, който беше финансов министър на Съединени американски щати в интервала 2013-2017 година при някогашния президент Барак Обама, съобщи, че през последните години китайската самодейност е набрала скорост, до момента в който предходният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп е отдръпнал страната от международната сцена.

„ Предизвикателството, пред което сме изправени, е да разгледаме вътрешните си дефекти и страните, в които сме доста мощни и където би трябвало да бъдем още по-силни “, разяснява той, като добави, че Съединени американски щати са водачи в технологиите, нововъведенията и образованието и че не престават да са отворени за гении от целия свят.

„ Трябва да гледаме напред към провокациите на бъдещето. Трябва да търсим връзки с целия свят, да водим разговор с други страни и да работим дружно. Не може да споделяме, че няма да се ангажираме и по-късно да възразяваме, когато се появи някой различен “, добави Лю.

Неговият коментар идва на фона на срещите на Байдън с членове на Конгреса от Демократическата партия и Републиканската партия, на които се дискутира оферти от него инфраструктурен и стопански проект от 2 трлн. $.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай не престават да са обтегнати макар смяната на домакина на Белия дом, като двете страни са на противоположни позиции по редица стопански и геополитически тематики.

Според Лю обаче макар тези разлики Съединени американски щати и Китай може да работят дружно в области като климатичните промени, опазването на здравето и провокациите в връзките с Иран и Северна Корея.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР