Панама и Коста Рика създадоха автобусна система, за да ускорят

...
Панама и Коста Рика създадоха автобусна система, за да ускорят
Коментари Харесай

Централна Америка се бори, тъй като международната общност не успява да намери решение за миграцията

Панама и Коста Рика сътвориха автобусна система, с цел да ускорят потока от мигранти от Дариен Гап към Коста Рика граница с Никарагуа

От МЕГАН ЯНЕЦКИ Associated Press и HAVIER CÓRDOBA Associated Press 20 октомври 2023 година, 11:16 ч. ваксини за прекъсване на разпространяването на заболяването.

Angelys, майката от Венецуела, беше измежду десетките хора, чакащи на опашка в Western Union вътре в оборудването с часове за превод от 200 $ от брачна половинка си в Чикаго, с цел да си купи автобусни билети. Тя люлееше щерка си, до момента в който другите деца си играеха и спяха на земята наоколо.

„ От една страна, виждам го като в действителност хубаво, да се махнеш от страната бързо ", сподели тя. „ Целта са Съединените щати, нали? Да не остана тук. Но има доста други, които нямат пари. "

Други като 25-годишния венецуелски мигрант Ебрард Санчес похарчи последните си $120, плащайки на държавното управление -организирани рейсове от Панама до Коста Рика. Пътуването беше добре пристигнал отдих за жена му и 7-годишния му наследник, откакто бяха ограбени в джунглата.

Без всеки, с цел да трансферира 90-те $, нужни им за качване на рейса до границата с Никарагуа, фамилията е било в мигрантския лагер пет дни в очакване на едно от дребното автобусни пътувания, дарени от компании или групи за помощ.

Санчес сподели, че в никакъв случай не биха се качили на борда, в случай че знаеха, че няма да могат да изоставен оборудването.

" Честно казано, усещаме се като в затвор “, сподели той. „ Всичко, което желаеме да вършим, е да работим и всички затварят вратите си за нас. “

Въпреки че двама чиновници и дузина мигранти в лагера споделиха на АП, че мигрантите нямат право да напущат лагера, Родригес, заместник-министър, сподели, че на мигрантите не е неразрешено да излизат, само че това би било нелегално заради техния миграционен статут.

Други страни по пътя на север — които от дълго време са източник на миграция — се борят да се оправят по разнообразни способи.

В Никарагуа миграцията е видяла дребен надзор и съгласно множеството сметки е бърз.

Даниел Кано, 27-годишен венецуелец, който е стигнал до Южен Хондурас със брачната половинка и кучето си, споделиха, че са прекосили Никарагуа за 13 часа без проблеми. Други мигранти, които неотдавна прекосиха Никарагуа, споделиха, че управляващите са ги предиздвикали да се качат на рейсове, които са ги доставили непосредствено до границата с Хондурас.

Хондурас предлага голям брой проблеми. Мигрантите могат да се движат свободно, за разлика от Коста Рика, само че им липсват съществени санитарни условия и живеят в плачевни условия.

Денилсън Борхес, координатор на Лекари без граници в Хондурас град Данли, сподели, че броят на мигрантите, пресичащи Хондурас, е основал изключителна обстановка в опазването на здравето. Лекарите лекуват всичко - от респираторни инфекции до пострадвания от жестоки офанзиви. Миналия месец президентът на Хондурас Ксиомара Кастро го назова „ филантропична рецесия “, изискваща районен отговор.

Имиграционните чиновници на Хондурас издават приблизително по 4000 петдневни директни разрешителни за идващи мигранти всеки ден в южните градове Данли и Троес.

Палатките заемат всяка част от зелените площи в Данли. В един парк 48-годишната Сухаил Брисеньо почиваше в дребната палатка на фамилията си, притисната до две дузини други. Върху него беше застлан черен пластмасов лист против честите дъждове. Нямаше публични тоалетни.

Венецуелката, бореща се със стомашни проблеми, живееше там от две седмици със брачна половинка си и други родственици, чакайки сина й да се обади по тел. те пари, с цел да продължат да се движат на север.

Правителството на Съединени американски щати желае страни като Коста Рика и Хондурас да ръководят потока, до момента в който се пробват да се оправят с хилядите, пресичащи техните граници. Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на Западното полукълбо Брайън Никълс сподели пред медиите по-рано този месец, че въпреки тези страни да вършат доста, „ те би трябвало да се засилват и да създадат повече “.

Ходовете на Коста Рика и Панама идват след седмици на молби за повече интернационална помощ за справяне с миграцията.

Без подготвени решения, водачи от изпращащи страни като Куба, Венецуела и Хаити, дружно с директните страни от Централна Америка, ще се срещнат в Мексико в неделя, с цел да обсъдят миграцията и какво кара хората да бягат от своите страни. Байдън и други водачи от дълго време популяризират справяне с корените на миграцията - корупция, принуждение и икономическа рецесия - само че до момента резултатите са лимитирани.

„ Имаме интернационална общественост, която отхвърля по какъв начин да се оправим с Венецуела, по какъв начин да се оправим с Хаити, по какъв начин да се оправим с Никарагуа “, сподели Мануел Ороско, шеф на програмата за миграция, парични преводи и развиване в Междуамериканския разговор. „ И тези (транзитни) страни са тези, които са изправени пред следствията. “

___

Авторите на Associated Press Марлон Гонзалес в Данли, Хондурас и Елиът Спагат в Сан Диего способстваха за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР