Панаирът на книгата за пореден път събра на едно място

...
Панаирът на книгата за пореден път събра на едно място
Коментари Харесай

От българска история до художествени романи, или какво купуват читателите на Панаира на книгата

Панаирът на книгата за следващ път събра на едно място най-популярните български издателства. И тази година най-търсени от читателите са най-новите книги от разнообразни литературни жанрове, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Именно такава е обстановката на книжния щанд на профилираното издателство „ Българска история “. „ Най-търсените книги на сегашния панаир са нашите най-нови издания. На първо място това е „ Преглед на печата “ – едно издание, в което има 100 публикации на друга тема от най-различни периодически издания, издадени фототипно, преди 1944 година, което се радва на огромния интерес на читателите поради необичайния си дизайн “, сподели пред БГНЕС доктор Теодор Борисов от екипа на Сдружение „ Българска история “.


Оказва се, че читателите са любопитни да схванат какво се е пишело преди един век, какво нашите прародители са чели, изключително когато някои от публикациите звучат настоящо и през днешния ден. „ Могат да бъдат открити както от всички издания на Царство България, по този начин и от районния щемпел. Над 20 разнообразни български града са показани, като сбирката на нашия съставител и създател на предговора Антонио Станоев включва и издания, които даже не попадат в каталога на Националната библиотека “, описа Борисов, като уточни, че Станоев е един от най-големите колекционери на периодически издания в България и неговата подборка е извънредно любопитна.

„ Преглед на печата “ включва прогностични печати, които се радват също на огромно внимание. „ Има публикации като да вземем за пример по какъв начин са си представяли при започване на ХХ век, че ще наподобява светът един век по-късно “, означи Борисов. Той уточни, че другото водещо издание е „ Българската история в резюме.150 значими персони “, в която са събрани най-значимите персони от политиката, военното дело, изкуството, спорта, като са разказани техните биографии, само че в това време има събрани отзиви и какво считат другите за тях, т.е. това е малко по-нетрадиционен взор върху тяхната персона.

„ Българската история в резюме. 150 значими персони “ е продължение на книгата „ Българската история в резюме. 250 значими събития “.


„ Не на последно място е и книгата „ Произходът на прабългарите “ от доцент Тодор Чобанов. Това е нашият бестселър, защото тази тема за нашия генезис е доста известна, радва се на необятен интерес “, означи Борисов и уточни, че на щанда на „ Българска история “ могат да бъдат открити книги, отдадени и на други исторически интервали. „ Всеки, който желае, може да пристигна на нашите два щанда до 20 ч. в неделя “, насочи покана той.

Йордан Илиев, представител на издателство „ Лабиринт “, показа пред БГНЕС, че най-търсените книги несъмнено са на арменската писателка Нарине Абгарян, която е извънредно известна у нас. „ Нарине Абгарян е нашата най-хитова авторка, която има 7 – 8 заглавия и те са най-продавани “, съобщи той.

„ Където пеят раците “ от американската писателка Дилия Оуенс и историческата трилогия на Дан Джоунс – „ Власт и престоли “, „ Тамплиерите “ и „ Кръстоносците “, също са извънредно търсени от книгоманите на Панаира на книгата.

Илиев изясни, че най-често задаваните въпроси от страна на читателите по отношение на книгите са свързани със сюжета, коя книга се търси и коя книга би им предложил самият той. Представител на издателство „ Лабиринт “ предложи на книголюбителите да прочетат творбите на Нарине Абгарян, защото са в действителност доста качествени. „ Ако човек се интересува от история тази историческа трилогия в действителност е доста добра “, сподели той във връзка с книгите на Дан Джоунс.

Илиев предложи и книжки с илюстрации за най-малките читатели, които са подобаващи за дарове. „ Снежната кралица “ и „ Даровете на влъхвите “ за Коледа са чудесни “, уточни той.

Венка Рагина, представител на издателство „ Унискорп “, също означи, че както всяка година най-търсените книги са най-новите книги. „ При нас доста добре и сполучливо се търси и купува дебютът на авторката Агнес Габриел – „ Мерси, мосю Диор “, която споделя за живота на Кристиан Диор “, сподели тя пред БГНЕС.

Сред най-търсена книга попада и новият разказ на Лус Габас – „ Пулсът на земята “, изключително след огромния триумф на „ Палми в снега “.

„ Разбира се, „ Норвежките приказки “, които предходната година излязоха, към момента са си артикул, който се търси с огромен интерес “, добави Рагина и акцентира, че това е едно доста стойностно издание, което е уместно за подарък както за млади, по този начин и за по-възрастни хора, и изобщо за читатели с всевъзможни ползи.

Последният разказ на Чингиз Айтматов – „ Когато планините падат “, едно стойностно класическо четиво, което също съставлява интерес измежду феновете на книгите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР