Памуккале е сред най-посещаваните туристически обекти в Турция. По данни

...
Памуккале е сред най-посещаваните туристически обекти в Турция. По данни
Коментари Харесай

Искате да се потопите в басейна на Клеопатра, а след това да полетите с балон като Филиас Фог? Това чудно кътче, недалеч от България, предлага всичко това

Памуккале е измежду най-посещаваните туристически обекти в Турция. По данни на Асоциацията на туристическите хотелиери и мениджъри в Денизли (ДЕНТУРОД) 1.5 млн. туристи са пътували до там единствено за първата половина на 2023 година Изборът им е неслучаен – Турция обичайно предлага на посетителите си разнородни благоприятни условия за отмора през всеки сезон. Една от най-големите атракции на страната, обаче, е фамозната турска баня, както и СПА традициите, които са неразделна част от тази география още от древността. Да се потопите в обичаите за къпане в Памуккале, един от най-красивите райони в света, е незабравимо прекарване, което може да се откри единствено в тази забележителна дестинация.

Памуккале, ситуиран в Западна Турция, на към 20 км от Денизли, е същинско естествено знамение с превъзходни снежнобели травертини и терасовидни басейни, които наподобяват на замръзнали водопади. Част от листата на международното културно и приордно завещание на ЮНЕСКО, травертините наподобяват като облачно поле, осеяно с топли басейни с цвят на аквамарин. Потопете се в тези лечебни минерални води и открийте от близко завладяващата хубост на Памуккале.

Омагьосващо естествено знамение

Считано за дестинация от листата с стремежи на доста хора, Памуккале е известно с красивите си снежнобели травертини, формирани от взаимоотношението на О2 и термални води. Перфектно комбиниране на история и природа, травертините в Памуккале, дружно с минералните си води, се счита, че имат лечебни свойства. Всяка година хора от целия свят се стичат към тази завладяваща дестинация, очаровани от спиращите дъха пейзажи и опциите за подмладяване. Важно е да се означи, че множеството травертини са предпазени заради деликатната си конструкция. Въпреки това посетителите могат свободно да се разхождат в някои региони на травертините, в които има дребни терасовидни басейни. За да се запазят травертините, гостите би трябвало да смъкват обувките и чорапите си, преди да влязат.

Древните лечебни води

В съседство с травертините в Памуккале се намира вдъхващият благоговение античен град Хиераполис, който също е част от този обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Преди към 2500 години цар Евмен II от Пергамон, запленен от великолепието на травертините, построява град наоколо до мястото. В чест на Хиера, брачната половинка на Телефос (легендарният създател на Пергамон), регионът е наименуван Хиераполис. В литературата Хиераполис е прочут още като Свещеният град, а омагьосващата атмосфера на този необикновено добре непокътнат античен град свидетелства за какво го назовават по този начин. Докато разглеждате античния спектакъл, храмовете, монументалните фонтани, гробниците, агората и гимназията, ще се придвижите във времето, разхождайки се по каменните улици, съществували преди две хиляди години. Историите към Плутониум, считан за вход към пъкъла през римския интервал, също са много увлекателни.

Вечни завършения

Хиераполис, с величественото си наличие към травертините, от дълго време се счита за център за лекуване и уелнес, с помощта на подмладяващите термални води, които се намират в региона. През цялата си история Хиераполис е бил прочут с лечебните си термални води, а епохи по-късно античният град продължава да притегля гости, които търсят лечебните и подмладяващи качества на тези води. Потапянето в античния басейн, заобиколен от антични колони и мрамор, е неповторимо прекарване. С целогодишна температура от 36 градуса, той е прочут като басейна на Клеопатра – легендата споделя, че кралицата на Египет в миналото се е къпала във водите на басейна. Отдайте се на възстановяващите термални води тук, плувайте измежду античните руини и се насладете на антична атмосфера.

От басейн до музей

Други забележителни здания в Хиераполис включват Античния спектакъл и Музея на Хиераполис. Театърът се откроява измежду театрите от римския интервал в Средиземноморския басейн, с помощта на отличителните си релефи, изобразяващи митологични истории, и превъзходната постройка на сцената и стъпалата за сядане. Да седнете на върха на този спиращ дъха спектакъл и да наблюдавате целия район в цялостно успокоение в продължение на часове е извънредно прекарване. Римската баня, която в миналото е била уважаван термален център, е превърната в археологически музей. В Музея на Хиераполис ще откриете завладяваща сбирка от артефакти, открити по време на разкопки в околните руини като Лаодикея и Триполис. Тези съкровища са изложени измежду впечатляващите сводести структури на римската баня, построени от травертинови блокове.

Полезни препоръки:

- Как да стигнете до там: Ако планирате пътешестване до Памуккале, най-удобно е да летите до летище Denizli Çardak. Ежедневните полети от летище Истанбул лишават към 1 час и 10 минути. След като пристигнете, можете елементарно да стигнете до Памуккале в границите на един час, като наемете кола, вземете такси или употребявате трансфер.

- Какво да вършиме: За да си гарантирате незабравимо прекарване в Памуккале, изберете вълнуваща активност, като да вземем за пример хвърчене с парапланер или балон с парещ въздух. Тези завършения оферират спираща дъха панорама към античния град Хиераполис и зашеметяващите травертини.

- Какво би трябвало да видите: Лаодикея, една от седемте църкви, упоменати в Библията, се намира единствено на 15 км от Памуккале и Денизли. Тя е важен обект, който би трябвало да посетите в района.

- Трябва да купите: Памуккале, прочут със своите тъкани, се слави със своя плат Булдан, който се създава от памучна тъкан благодарение на обичайни техники. Благодарение на неповторимата техника на тъкане и деликатно подбраните багрила платът булдан е прочут с изключителните си изгоди за здравето, дълготрайната си устойчивост и хипоалергенните си свойства.

- Какво ядене да опитате: Най-обичаното ядене в града е кебапът от Денизли, който се подготвя от сочно агнешко месо и се пече майсторски в обичайната каменна пещ. Препоръчваме да опитате и възхитителния усет на гьозлеме, изпечено на дървен огън.

- И не забравяйте! За да оползотворите оптимално времето си в Памуккале, помислете за престой в околните термални уреди. Там можете да се отдадете на успокояващи разтривки, да се потопите в термалните води и даже да се поглезите с ободряващи кални бани. Друга известна атракция в Денизли са термалните извори Карахаит, където можете да се отпуснете и да се подмладите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР