Памфил бил от Берит-Бейрут, презвитер в Кесария ПалестинскаРечник, известен с

...
Памфил бил от Берит-Бейрут, презвитер в Кесария ПалестинскаРечник, известен с
Коментари Харесай

Свети мъченици Памфил и Порфирий

Памфил бил от Берит-Бейрут, презвитер в Кесария ПалестинскаРечник, прочут с благотворителните си каузи. Работил книжовно за опазване незасегнат текста на Св. Писание. Преследван, непреодолим, затварян в тюрма и посечен с меч.
Порфирий бил прислужник и ученик на Памфила. След жестоки мъчения, повесили и разпалили огън под него и така предал душата си на Бога. С тях потърпевши и други - посечени с меч при започване на IV век.
Св. страдалец Памфил бил огромен монах и доста се трудил за преписването и поправянето на неточности в развалени от преписвачи Новозаветни текстове. Поправените копия св. Памфил преписвал и разпращал на тези, които пожелаели да ги имат, с което обърнал към Христа доста езичници.
С негов труд в Кесария била събрана обширна библиотека с духовни и исторически книги, която просъществувала няколко века и била гордостта на Църквата в Кесария. Тя съдържала и голям брой ръкописи на Ориген, оказал огромно въздействие върху св. Памфил.
Ученик на св. Памфил, негов пръв асистент и архивар в библиотеката бил Евсевий Кесарийски, именуван постоянно " отец на църковната историография ".
Блажени Иероним, който също доста почитал паметта на св. Памфил, се сдобил с негови ръкописи и се отнасял с тях като с огромна полезност.
Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР