Паметта на петима български офицери от Шести конен полк ще

...
Паметта на петима български офицери от Шести конен полк ще
Коментари Харесай

В Босилеград ще почетат паметта на петима български офицери, загинали през 1913 година

Паметта на петима български офицери от Шести конен полк ще бъде почетена в Босилеград. 

Полковник Иларион Танев, поручик Станислав Стефанов, поручик Асен Минков, подпоручик Контев и вахмистър Христо Владов губят живота си, откакто на 28 юни 1913 година се сблъскват в центъра на Босилеград със сръбски бойци от Десети пехотен полк. Сражението води до жертви и от двете страни, а петимата български офицери са пленени и разстреляни, макар интернационалните конвенции. Събитията са документирани в Карнегиевата анкета.

На 28 юни в 12:30 часа представители на Културно-информационен център „ Босилеград “, на Демократичния съюз на българите и на Сдружение „ Глас “ ще поднесат цветя пред паметните плочи на българските военни.

От 13:30 часа Институтът за етнология и фолклористика при Българската академия на науките ще открие галерия на тематика „ Българско културно завещание в чужбина: места и практики “. Експозицията ще бъде ситуирана в салона на Културно-информационен център „ Босилеград ”.   

През 2013 година, във връзка стогодишнината от събитията, български организации и наши сънародници от Босилеград сложиха паметни плочи с имената на офицерите и от 10 години почитат паметта им там. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР