Паметници на Ленин, знамена със сърп и чук, реликви от

...
Паметници на Ленин, знамена със сърп и чук, реликви от
Коментари Харесай

Приднестровие: републиката, която всъщност не съществува


Паметници на Ленин, флагове със сърп и чук, реликви от руско време: в Приднестровието като че ли още тъгуват по Съюз на съветските социалистически републики. Но войната в Украйна разсънва и загатна за замразения спор в този разколнически район на Молдова.

Червена петолъчка на една от централните пътни артерии в столицата Тираспол

Хари Потър наподобява е най-голямата му конкуренция: от десетилетия насам Ленин наднича от едва ли не всеки ъгъл в Тираспол – в най-различни версии от камък. А това, че миналата година центърът на града осъмна със скулптура и на западния магьосник, е просто още една чудноватост в една страна, която в действителност не съществува.

Самопровъзгласилата се Приднестровска Молдовска Република, повече известна като, е псевдо-държава, която не е интернационално приета, само че има собствен байрак, валута, държавно устройство и граничен надзор. Напоследък публицисти не се позволяват на територията на страната. Единствено столицата Тираспол може да бъде посещавана, и то единствено като екскурзиант.

Наскоро двама румънски публицисти, които желаеха да отразят протичащото се в Приднестровието, бяха задържани. Навсякъде има камери, които следят протичащото се, а на всеки, който е сниман от тях, се гледа със подозрение. Особено, в случай че не е излязъл единствено да се порадва на някоя от статуите на Ленин.

Граница към друг свят
Редакцията предлага
В туристически брошури доста постоянно Приднестровието е наричано " руски музей навън ". Сърп и чук на знамето, огромни паркове с голям брой паметници и неподдържани панелни здания припомнят доста за тогавашния Източен блок. 

За благосъстоянието на малко на брой приказват единствено новите здания на концерна " Шериф ” на локалния олигарх Виктор Гусан, който ръководи бензиностанции, супермаркети, хотели, дестилерия и футболен клуб, наред с други неща. " Шериф " има монопол върху огромна част от това, което се създава или търгува там, и управлява политиката, която от десетилетия е проруски насочена.

Носталгията по Съветския съюз е забележима на доста места - ликът на космонавта Юри Гагарин, воин на Съветския съюз, е изрисуван върху жилищен блок. А реликвите от руско време просто са на всички места.  

На пръв взор в Тираспол е умерено. - Одеса е единствено на 100 километра. Преди седмици бяха атакувани държавни здания в Приднестровието и към момента не е доста ясно кой е направил нападенията. Местните упрекват за това украинските военни, до момента в който в Кишинев и Киев виждат в офанзивите почерка на проруски провокатори. 

Напрежението пораства

За покачването на напрежението свидетелстват блокадите на пътища и отбраната на здания с бетонни блокове по продължение на главните пътни артерии. Всички те са охранявани от полиция и военни, някои от които са и съветски бойци. В Приднестровието са ситуирани към 1500 съветски бойци, останали след късия, след който отцепническият регион се отдели от Молдова. 

Млад мъж в Тираспол споделя, че войната в никакъв случай не е за положително, а Украйна е приела доста бежанци от тяхната война. И твърди, че те не са не запомнили този факт. В Приднестровието обаче е доста известна тезата, че Украйна е провокирала Русия. Освен това никой не знае какво тъкмо се случва там. Режимът в сепаратистката република се въздържа от публични изявления в поддръжка на Русия. Около една трета от жителите имат украински корени, с Украйна отцепническата република поддържа тесни стопански връзки, а украинският е един от " формалните " езици, въпреки че съветският господства. 

Ще се разрасне ли войната? 

В Кишинев хората гледат с напрежение към Тираспол, само че политологът от молдовския Институт за европейска политика и промени Михай Могилдеа счита, че е допустимо Украйна да успее най-малко да възвърне териториалната си целокупност и да отблъсне руснаците. Според него това би засилило позициите на Украйна в района и би помогнало за оказване на напън върху Русия най-сетне да изтегли бойците си от Приднестровието.
 Приднестровието се откъсна от Молдова след къс боен спор през 1992 година
Приднестровието се откъсна от Молдова след къс боен спор през 1992 година

Молдовското държавно управление и немалка част от популацията на страната възприемат съветските бойци като непрекъсната опасност. Така решението на замразения спор може да наближава, надява се Могилдеа. Ако обаче Русия завземе регионите към Одеса, анализаторът се притеснява от най-лошото - тъй като тогава ще е допустима сухопътна връзка с съветските войски в Приднестровието и.

В Тираспол виждат съветските войски в друга светлина. Военните казарми и административните здания са естествена част от градския пейзаж. За приднестровците съветската войска е донесла мир през 1992 година, а доста от тях имат съветски паспорт, защото никой не може да пътува в чужбина с приднестровски документ.

Мнозина имат и молдовски паспорти. Причините за това са напълно прагматични - пътуването до Европейския съюз с молдовски документ е безпроблемно. Молдова обаче става все по-привлекателна напоследък. Млад мъж от Приднестровието споделя, че мнозина са се надявали да се трансфорат във втори Калининград - същински съветски анклав зад граница. Тази властническа Русия, която стартира войната в Украйна, обаче към този момент е изгубила част от своята прелест, добавя той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР