Паметникът на Страхил войвода вече е поставен на видно място

...
Паметникът на Страхил войвода вече е поставен на видно място
Коментари Харесай

Издигнаха паметник на Страхил войвода във Ветрен

Паметникът на Страхил челник към този момент е подложен на видно място в родния му град Ветрен. Неговото тържествено разкриване бе направено след повече от 4 години организационна работа и събиране на дарения за издигане на мемориала.

Скулптурата е сложена на ъгъла на парка „ Свети Кирик “, а предлагането известният челник да бъде увековечен за бъдните генерации е на съдружие „ Гражданска самодейност за Ветрен “, учредено от починалия художник Васил Байлов. Изготвянето на плана и направата са дело на професор Стефан Лютаков, който е родом от Ветрен.

Кметът на градчето Радослав Лютаков благодари на всеки от множеството хора, дали своя принос за издигането на паметника.

" Благодаря на учениците от учебното заведение, които се включиха в програмата за откриването. Благодаря на гайдарски състав " Страхил челник " и на всички поданици и посетители, които почетоха това паметно за Ветрен събитие. Искрени благодарности за всички хора, които се включиха с парични дарения, с цел да се реализира построяването на този монумент. Благодарност на Община Септември и на Общински съвет град Септември, които откликнаха на молбата на инициативния комитет и гласоподаваха да бъде преведена желаната от тях парична сума.

Народ, компетентен от къде идва, знае къде отива. Не е допустимо да се не помни, че ние ветренци сме хора с отколешни обичаи, обичай и просвета носещи в себе си познанието на времето. И единствено в случай че почитаме традициите и предишното ще можем да вървим към бъдещето, задоволени от сегашното ", обърна се към присъстващите Радослав Лютаков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР