Паметникът на съветския воин в Пловдив засега няма изгледи да

...
Паметникът на съветския воин в Пловдив засега няма изгледи да
Коментари Харесай

Пловдив ще похарчи близо 6 млн. лева за референдум и преместването на Альоша

Паметникът на руския боец в Пловдив към този момент няма изгледи да последва ориста на МОЧА. По-добре да построят две нови детски градини, споделят множеството от жителите на града в анкета на „ 24 часа “ Има по-важни проблеми за решение – непорочност, превоз, поправки, счита кметът Костадин Димитров
Демонтаж на паметника на Альоша или две нови детски градини?

Този въпрос разясняват пловдивчани, откакто тематиката за премахването на руския боец от хълма Бунарджика още веднъж излезе на дневен ред.

Десетки се събраха пред местния парламент

в сряда, с цел да кажат „ не “ на събарянето. Искането за това е на двама съветници от ДСБ – Владимир Славенски и Йоно Чепилски.

Да стачкуват, пристигнаха депутатите от Българска социалистическа партия Георги Свиленски, Манол Генов, Кристиан Вигенин, Иван Ченчев и Иван Петков.

„ Альоша – да, фашизъм – не! “, „ Да спасим Альоша от новите варвари “, „ В общинския съвет няма място за нацизъм “, гласяха част от плакатите. Виждаха се и съветски флагове.

Темата за пренасяне на паметника въобще не влезе в дневния ред на локалния парламент. Още в комисиите предходната седмица съветниците взеха решение, че по този въпрос би трябвало да има референдум и да се направи финансов план какъв брой би коствало допитването и възможното унищожаване.

По груби калкулации сумата се обрисува много солидна и даже стряскаща.

„ Приключилият неотдавна референдум в село Белащица коства 30 хиляди лв., а имащите право на глас там бяха 1700 души.

В Пловдив гласоподавателите са малко над 300 хиляди Направете сметка какъв брой средства са нужни. Поне 6 млн. лв.. Отделно демонтажът на Альоша по никакъв начин няма да е на ниска цена, защото става въпрос за

солиден гранит и огромно количество бетон,

да не приказваме, че е в предпазена зона “, обясниха пред „ 24 часа “ съветници.

Според тях правенето на финансовия план ще отнеме доста дълго време. Така въпросът с местенето ще се проточи. А и кметът Костадин Димитров не слага този въпрос измежду целите си.

„ Пловдив има по-важни проблеми за решение от преместването на Альоша. Това са чистотата, превозът и ремонтите, които мъчат града “, сподели той.

Съгласен е, че паметникът на руския боец е на най-високото място на хълма, а този на Левски е в подножието му. Но съгласно него първо би трябвало да бъдат решени проблемите, които засягат хората, а по-късно тези, които „ просто политизират настроенията “.

Анкета на „ 24 часа “ измежду пловдивчани демонстрира, че много от тях избират с парите за референдум и ремонт да се построят две нови детски градини. Местата така и така не доближават за всички. Особено в яслите, където дефицитът е над 400.

Не е ли по-добре да се помисли за децата,
отколкото да събаряме паметници,

попита 57-годишната Лилия Борисова. Има обаче и значително, които не желаят да виждат гранитния солдат на върха на единия от 6-те хълма.

„ Израснах с Альоша. Прозорците на жилището на родителите ми гледаха към паметника. Първо си пиех млякото в компанията на този паметник, а след това и кафето. Добре, че се реалокирах в различен квартал, та не се постанова и виното да си пия в неговата компания. Но явно няма да доживея демонтажа му “, обезверена е Венета Михайлова.

Засега по всичко проличава, че няма късмет Альоша да последва ориста на Паметника на Съветската войска в София.

„ Хора, бдете! “, прикани с думите на Юлиус Фучик депутатът от Българска социалистическа партия Иван Ченчев. По думите му всеки общински консултант би трябвало да е угрижен за своите съграждани.

„ Свободомислещите в България водят война с паметниците. Видяхте какво се случи в София. Нарязаха един знак, който доста български жители носят в сърцето си. Това не трябва да се повтаря в Пловдив “, прикани той.

В същото време протестиращи пееха на съветски: „ Стоит над горою Алёша/ в Болгарии русский солдат “.

„ Историята не може да се подлага на референдум, паметта на милионите починали хора и над 30-те хиляди български бойци не подлежат на допитване “, отсече организаторката на митинга Весела Станчева, ръководител на съдружие „ Завера “.

Кръв ще се лее, чу се глас от множеството

„ Това не е паметник на Путин и не е издигнат от него. Усилието да се вкара Альоша в настоящия подтекст е безсмислено, безумно, бих споделил. Той е монумент на хората, победили нацизма през Втората международна война “, съобщи Кристиан Вигенин.

Част от протестиращите влязоха в залата на общинския съвет, постояха и като видяха, че точката въобще не попада в дневния ред, си потеглиха.
Двамата съветници от ДСБ, които желаят преместването на монумента, държат на своята позиция.

„ Днешният митинг не трансформира мнението ни. Продължаваме да настояваме, че този монумент не съставлява друго с изключение на знак на Съветската войска “, уточни Владимир Славенски. Той си показва паметник на Левски на върха хълма след демонтажа на Альоша.

Друго предложение, което се обсъждало, било да повдигнат монумент на хан Маламир, включил Пловдив към българската страна.

Твърденията, че на върха на Бунарджика в древността е имало скулптура на Херакъл, които в последно време се тиражират, изрично се опровергават от шефа на Археологическия музей в Пловдив доцент Костадин Кисьов.

„ В най-горната част на тепето нищо такова не е имало и не намерено по археологически път. В подножието е съществувал некропол, само че по скатовете на хълма няма открити археологически структури “, безапелационен е той.

Източник: 24 часа
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР