Паметникът на Съветската армия в Стара Загора осъмна изрисуван с

...
Паметникът на Съветската армия в Стара Загора осъмна изрисуван с
Коментари Харесай

Окървавиха паметника на Съветската армия в Стара Загора

Паметникът на Съветската войска в Стара Загора осъмна изрисуван с алена багра в неделя. Оцветени са ръцете на фигурата на боеца, а до него е изрисуван задраскан знак Z, който се трансформира в съветския знак на нашествието в Украйна.
Още по темата
Наблизо се намира паметникът на митрополит Методий Кусев, по който няма следи от багра.

От началото на войната в Украйна, това е второ посягане върху паметника на руския боец. Ръцете на фигурата на знаменосеца бяха боядисани с алена багра и през 2015 година, като през годините има и редица други похищения с багра над паметника на руската войска в града - 2011 година, 2016, 2019 г. 

Традиционно към монумента при започване на парк " Аязмото " се събират ветерани от Втората международна война и локални деятели на националното придвижване " Русофили ", с цел да означават Деня на успеха - 9 май. Някои хора обаче упорстват паметникът да се отстрани, защото Червената войска не е водила сражения в Стара Загора.



След началото на войната в Украйна, съветските монументи у нас стават все по-често обект на похищения. По-рано този месец Паметникът на цар Освободител - Александър II в Пловдив осъмна с надпис " българофоб ", изписан с алена багра върху плочата на монумента.

Зачестиха и предложенията за техните премахвания. Наскоро от " Демократична България " още веднъж настояха да бъде задвижен въпросът с преместването на Паметника на руската войска в София. В Общинския съвет в Бургас също беше входирано предложение за унищожаване на 18-метровият монумент, по-известен като " Альошата ", издигнат през 50-те години на предишния век и отдаден на Втората международна война.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР