Паметникът на Никола Спасов пред стадион “Тича беше официално открит.

...
Паметникът на Никола Спасов пред стадион “Тича беше официално открит.
Коментари Харесай

Откриха скулптурата на Никола Спасов на ``Тича``

Паметникът на Никола Спасов пред стадион “Тича ” беше публично открит. Монументът се намира в градинката пред входа за бранша под козирката (бул. “Осми крайморски полк ”). Както е известно, почитателите на “моряците ” подеха акция за набиране на средства през 2021 година за изграждане на паметника. Те държаха Никола Спасов да бъде запомнен с адмиралския мундир и адмиралската шапка, които облече след извоювания край за Купата против Левски през 2015 година. Бат Кольо си отиде от този свят ненадейно на 23 ноември 2020 година на 61 години.

Автор на скулптурата е Веселин Костадинов. Тя е направена напълно от месинг и тежи към 300 кг. На церемониято по откриването участваха братът на Адмирала Юлиян Спасов, щерка му Вероника, целият тим на Черно море дружно с треньора Илиан Илиев, почитатели, хора свързани с клуба, футболни деятели и общественици.

За следващ път почитателите на Черно море демонстрираха, че с изключение на непрекъснатата и неистова поддръжка от трибуните на своите любимци, провеждат начинания, с които декларират любовта си към “зелено-белия ” варненски клуб.

Никола Спасов вечно ще остане в сърцата на почитателите на Черно море. Под негово управление “моряците ” записаха най-големите си триумфи през новия век. Варненци завоюваха бронзовите медали през 2009 година и записаха серия от участия в европейските клубни шампионати.

През сезон 2008/09 година е дебютното присъединяване на тима в Европа, където отстраняват андорския Сант Жулиа и израелския Макаби Нетаня, а в последния кръг преди групите отпадат от немския ФФБ Щутгарт. На Националния стадион “Васил Левски ” Черно море губи с 1:2, само че като посетител е покрай сензацията. До 82-рата минута на мача резултатът е 2:0 за българите с голове на Йордан Юруков и Георги Илиев, само че в последна сметка дуелът приключва 2:2 и възпитаниците на Никола Спасов са отстранени.

През идващия сезон още веднъж вземат участие в Купата на УЕФА, която към този момент се назовава Лига Европа. Във втория прелиминарен кръг Черно море отстранява молдовския „ Искра-Стал “ след две победи с 1:0 и 3:0, само че в третия отпада от холандския ПСВ Айндховен.

В шампионата „ Интертото “ под управлението на Никола Спасов Черно море отстранява Македония Гьорче Петров след 3:0 и 4:0, а по-късно в спор за влизане в шампионата за Купата на УЕФА, в този момент Лига Европа, се показва почтено против италианския гранд Сампдория. „ Моряците “ записват две загуби с по 0:1 в Бургас и Генуа.

В родното състезание Спасов извежда Черно море до бронзовите медали за първи път от 56 години насам.

През 2015 година Черно море печели Купата на България след страхотна драма на финала против Левски с 2:1 и неповторим рейд на Матиас Курьор, който остави без мирис 12 000 левскари на “Лазур ” и накара цяла Варна да се гордее е Черно море. След това победи и със Суперкупата на страната след победа с 1:0 над Лудогорец.

Като футболист Никола Спасов има 86 мача и 46 гола за Черно море.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР