Паметник на тракийския воевода Пано Ангелов поискаха да бъде вдигнат

...
Паметник на тракийския воевода Пано Ангелов поискаха да бъде вдигнат
Коментари Харесай

Искат паметник на воевода в с. Брод

Паметник на тракийския воевода Пано Ангелов желаеха да бъде вдигнат в димитровградското с. Брод. Там през днешния ден бе почетена 115-годишнината от гибелта му. с цел да сторят това пристигнаха представители на младежкото тракийско сдружение " Странджа " от Бургас, димитровградсското и симеоновградското сдружения на тракийските бежанци " Капитан Петко воевода "  и " Георги Кондолов ".
На 20 март четата на Пано Ангелов и четниците му Никола Равашола, Георги Мутафов, Атанас Вълканов и Петко Пухов се намира в Сърмашик, където четата е предадена и в почналото стълкновение умират войводата и Никола Равашола. Смъртта им е възпята от Яни Попов в странджанския революционен химн " Ясен месец “.
През 1997 година във връзка 100-годишнината на тракийската организация и 94 години от подвига на героите от сърмашишката спекулация, в местността Диманова поляна (Бръшлянско землище), там където е смъртоносно прострелян войводата Пано Ангелов, е издигната паметна плоча.
Пано Ангелов е роден на 2 февруари 1879 година в софлийското село Башклисе, тогава в Османската империя. Произхожда от рода Карите, изселници отЧирпанско и създатели на Башкьой (Башклисе). Прадядо му Ангел е фамозен бабаит, а неговият наследник Апостол е въстаник в четата на Ангел челник и умира край Софлу.
След Освобождението на България Пано Ангелов и фамилията му се реалокират в село Брод (сега община Димитровград). След довеждане докрай на главното си обучение в Брод учи и приключва Казанлъшкото педагогическо учебно заведение.
През 1902 година Пано Ангелов стопира да преподава и в Бургас се свързва с Михаил Герджиков, Лазар Маджаров, Георги Кондолов, Левтер Мечев, Никола Равашола, Киро Узунов и други дейци на ВМОРО. През 1902 година е изпратен в Малкотърновския революционен регион с чета, която посещава селата Кладара, Граматиково и Камилите.
В началото на 1903 година е определен за участъков челник на Сърмашик,Гьоктепе, Стоилово, Калово, Заберново, Моряне, Чеглаик и Конак. Обикаля селата на Странджа, образува смъртни дружини, прави заговорничене, събира средства, набира оръжие. Проявява забележителни организационни качества, храброст, самообладание, почтеност, вследствие на което четата печели доверието на популацията и във всички села на поверения му сектор се построяват смъртни дружини, мрежа от куриери и се набират оръжие и муниции. Набират се в допълнение и въстаници от селата.
Инициативата за издигане на монумент на воеводата в с. Брод е на " Атака ", откъдето оповестиха, че парите ще са напълно обезпечени от партията./Марица 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР