Паметник на кирилицата да бъде изграден в Лос Анджелис. Това

...
Паметник на кирилицата да бъде изграден в Лос Анджелис. Това
Коментари Харесай

Вдигат паметник на кирилицата в Лос Анджелис


Паметник на кирилицата да бъде построен в Лос Анджелис. Това планува план, чиято реализация сплотява напъните на Българската фондация за изкуство, просвета и обучение, Генералното ни консулство в Лос Анджелис и създателя на скулптурата Брони Ликоманов. 

„ Инициативата за сходен монумент нямаше по какъв начин да се осъществя без съдействието на генералния консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов и Българската фондация за изкуства, просвета и обучение, която е учредена в Калифорния и в нея членуват водачи на общностите ни от Западния бряг. След единствено един диалог с създателя на монумента Брони Ликоманов, при започване на предходната година, започнахме подготовка и обмисляне за слагането му. Решихме, че Лос Анджелис е най-подходящото място. В момента върви  и ще се радваме в нея да вземат присъединяване колкото може повече наши сънародници. Монументът на нашата писменост безспорно ще се трансформира в артефакт. Той ще остане в паметта на генерации българи, живеещи надалеч от родината “, сподели за Българска телеграфна агенция почетният консул на България в Сиатъл Елка Русков.

Скулптурата изобразява ръка на просветник, която държи книга, превръщаща се в птица. Под нея са издълбани буквите А, Б, В и Г. 

„ Започвайки първите скици по плана за монумент на писмеността, за мен беше значимо да намеря бързо разпознаваема символика. Вдъхновението за паметника открих във фразата „ знанието дава криле ”. Паметникът на писмеността изобразява ръката на просветителя, даваща на бъдещите генерации знанието във формата на разтворена книга. Част от страниците на книгата се трансформират в крило на птица “, описа създателят на творбата Брони Ликоманов. 

Брони Ликоманов е приключил „ Художествен дизайн “ в Националната гимназия за приложни изкуства „ Св. Лука “ и „ Анимационно кино “ в Националната театрална академия „ Кръстьо Сарафов “. Живее в Калифорния. Работи като художник в анимационната промишленост за компании като Disney, Universal, Klasky Csupo и Loonland.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР