Паметна плоча на олимпийския медалист Велик Капсъзов бе открита днес

...
Паметна плоча на олимпийския медалист Велик Капсъзов бе открита днес
Коментари Харесай

Откриха паметна плоча на Велик Капсъзов в Асеновград

Паметна плоча на олимпийския медалист Велик Капсъзов бе открита през днешния ден в Асеновград.

Уважение към индивида и спортиста – олимпийският медалист с асеновградски корени Велик Капсъзов, с слагане на паметна плоча на мястото на родната му къща в Асеновград, засвидетелстаха през днешния ден фамилията му, градската администрация, асеновградски спортисти и доста жители, оповестява tvsatcom.

Велик Капсъзов взе участие на олимпийските игри през 1956, 1960 и 1964 година. Състезава се в дисциплините самостоятелен многобой, земя, прескок, успоредка, висилка, халки, кон с гривни и отборно. Носител е на бронзов орден на халки от летните олимпийски игри през 1960 година в Рим. Той е първият българин, който печели олимпийски орден в спортната гимнастика.

Бронзов медалист е на халки от европейското състезание през 1959 година и златен медалист в същата дисциплинираност от европейските шампионати през 1961 и 1963 година. Носител е на три медала от Универсиадата в София през 1961 година, където става бронзов медалист в самостоятелния многобой и победител в дисциплините халки и успоредка.

Прекратява кариерата си след олимпиадата през 1964 година, след което се занимава с треньорска активност. През 2005 година с решение на Общински съвет – Асеновград, той е почетен с купата почетен жител на града за заслугите му в региона на гимнастиката.

Капсъзов умря 7 март 2017 на 82-годишна възраст, а през днешния ден всеки, който минава през центъра на Асеновград, ще види и знае къде е роден и бранш спортиста, а за младите, които може би не са чували името му, към този момент ще знаят какви спортисти за прославяли града и страната ни.

Кметът благодари на фамилията на Велик Капсъзов за реализирането на концепцията за слагане на паметна плоча на спортиста. Съпругата му благодари на Асеновград, че е дарила на фамилията и страната с подобен човек. Това е нещо, което съм мечтал да направя, сподели синът му – Даниел Капсъзов. А внукът му, също Даниел Капсъзов е състезател, играч по кикбокс, неизбежно обвързван със спорта, също като татко си и дядо си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР