Паметен знак - барелеф на Гео Милев вече ще посреща

...
Паметен знак - барелеф на Гео Милев вече ще посреща
Коментари Харесай

Откриха паметен знак на патрона на библиотеката в Монтана Гео Милев

Паметен знак - барелеф на Гео Милев към този момент ще посреща читателите на библиотеката в Монтана.
„ За 30 години живот Гео Милев е възпитаник и преподавател, странник и преводач, стихотворец, журналист, редактор, сценичен деятел и критик, издател. Той и до през днешния ден остава несравним и безподобен в българската литература ", сподели в словото си директорката Анелия Иванова. През 1978 година библиотеката в Монтана приема за патрон Гео Милев.
" В навечерието на 75-годишнината да имаме незабравим знак. Успяхме благодарение на Община Монтана. Читателите, посещавайки всекидневно библиотеката, да поглеждат вдясно от вратата и да ги вълнува наличието на паметния знак на Гео Милев ", добави Иванова.
Кметът на Монтана Златко Живков благодари на работещите в библиотеката.
" Днешният мотив е един прекрасен знак за голямата част от вас, които сте хора на писмото, които сте хора духовни и които работите в едно поле, което е належащо, с цел да я има националната свяст. Трябва да пазим нашата еднаквост, напъните си заслужават. "
Откриването на паметния знак се случва 100 години след Септемврийското въстание, увековеченото от Гео Милев в поемата „ Септември ".
Авторът на барелефа Теодоси Антонов е изписал „ Човешкият живот ще бъде един безкраен напредък – нагоре, нагоре! "
" Фактът, че Гео Милев се наложи и устоя на всичките превратности, приказва за две неща - за неговата талантливост и мъдрост и за мъдростта на десните сили в Монтана, които съумяха да го запазят като патрон. Той от дълго време ми е обичан облик във всяко едно отношение ", изясни Теодоси Антонов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР