Пълнолунието не е свързано с по-натоварени спешните отделения или повече

...
Пълнолунието не е свързано с по-натоварени спешните отделения или повече
Коментари Харесай

Склонност за потвърждение: Как интелигентни хора развиват неверни убеждения

Пълнолунието не е обвързвано с по-натоварени незабавните отделения или повече раждания, са открили учени. Убеждението, че съществува сходна връзка, евентуално се дължи на деформиране в метода, по който даже интелигентни хора мислят, наречено „ податливост за удостоверение “.

Ето какво споделя Жан-Люк Марго, професор по планетарни астрономия от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и създател на проучването:

„ Някои медицински чиновници приписват привидния безпорядък на Луната, само че десетки изследвания сочат, че сходно разбиране е безпричинно. “

Въпреки че убеждението е удивително постоянно срещано в лечебните заведения, изследването, оповестено в научното издание Nursing Research, не открива доказателства за това.

Пълнолунието няма никаква връзка и с автомобилните произшествия, броят постъпили в болница, изходът от интервенциите, затрудненията при раждане, експанзията, равнището на престъпността и т.н. 

Фактът, че интелигентни хора не престават да имат вяра в сходни неща се дължи най-малко ненапълно на т. нар. 
„ податливост за удостоверение “. 

Тя се демонстрира тогава, когато хората търсят информация, която удостоверява техните възгледи за света и пренебрегват нещата, които не се вписват. Обикновено човек го прави автоматизирано, без да вижда.

Много по-лесно е да видиш доказателствата за обичана доктрина, в сравнение с да погледнеш на действителността през друга призма. 

Подобен метод на мислене оказва помощ на хората да виждат себе си като точни, вярно мислещи, поредни хора които знаят кое какво е. За страдание сходни убеждения могат да имат рискови последици. 

Например, счита се, че скорошната зараза на морбили в Съединени американски щати се дължи на нежеланието на доста родители да имунизират децата си.

Според проф. Марго методът да избегнем склонността към удостоверение е да възприемем по-скромна настройка в мисленето си, подготвена да бъде поправена от доказателствата.

„ Заболявания, които могат да се предотвратят с ваксини, убиват хора поради убеждения, които са в прорез с научните обстоятелства. 

Желанието да бъдеш замесен в разсъждения, учредени на доказателства, и да приемеш, че личните ти убеждения може да са неправилни, ще докара до по-точна картина за света и като резултат ще докара до по-информирано взимане на решения.  

Може би е добре да стартираме с коригирането на заблудите ни по отношение на луната и да продължим да работим оттова нататък. “

Когато осъзнаете по какъв начин работи склонността за удостоверение, не я ли виждате на всички места? 

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР