Пълно парламентарно единодушие доведе до повишение на минималната работна заплата.

...
Пълно парламентарно единодушие доведе до повишение на минималната работна заплата.
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите се вдъхновиха да вдигнат минималната заплата на 850 лв.

Пълно парламентарно единогласие докара до покачване на минималната работна заплата. Предложението на Българска социалистическа партия тя да стане 850 лева бе утвърдено със 175 гласа „ за “ и нито един „ срещу “.

Приетият текст гласи, че минималната заплата се фиксира на 50% от междинната. Според записания механизъм тя ще се актуализира автоматизирано всяка година към 31 октомври без субективни решения и без значение от изменящите се условия. Към настоящия миг това значи, че покачването ще е от 710 на 850 лева

„ Днес върху нас пада отговорността да поправяме държанието на служебния кабинет, който замрази приходите на българските жители в най-тежките месеци и в най-големите рецесии “, сподели при представянето на законопроекта водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, препращайки към отхвърли на кабинета „ Донев “ да внесе проектобюджет за 2023 година Социалистите пресметнали, че с поправката ще се помогне над половин милион български жители.

 „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ поддържаха. Първите – тъй като по думите на Кирил Петков предлагането е свястно. Вторите – с цел да даде явен знак, че е „ за “ увеличение приходите на българските жители. Деница Сачева обаче показа и опасения, че това механично повдигане на приходи би довело до повишение и на цени.

При разискванията на законопроекта преди влизането му в пленарната зала от бизнеса се оповестиха срещу сходно „ сляпо “ и фрапантно нарастване и подчертаха, че то би заплашило салдото на бюджета. Подобни опасения изрази и служебния финансов министър Росица Велкова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР