Пълно отпадане на ДДС върху хляба поне до края на

...
Пълно отпадане на ДДС върху хляба поне до края на
Коментари Харесай

Съюзът на хлебарите настоява за пълно отпадане на ДДС върху насъщния поне до края на годината

Пълно отпадане на Данък добавена стойност върху хляба най-малко до края на годината. За това упорстват от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

За последните 6 месеца хлябът не е поскъпнал с повече от 50%.За сметка на това цената на електрическата енергия нарастна пет пъти, цената на газа също толкоз пъти, нараства и цената на човешкия трус. Поскъпват суровините и опаковките, които ние употребяваме. Суровината като брашно нарастна в границите на 80 до 100 %. Това сподели Мариана Кукушева - ръководител на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред Българска национална телевизия.

" Миналата година цената на звук пшеница беше към 350 лева, сега е 750 лева ", разясни още Кукушева.

Тя сподели още, че имаме зърнени ресурси до събиране на годишна продукция 2023 година

" Украйна и Русия са главните производители на пшеница. Тъй като заради войната не оперират на черноморския басейн доста страни, които са теглили от там регулярно пшеница за ползване, останаха без тази пшеница. Имаме задоволително ресурси и обявихме неограничения експорт, след обезпечаване на продоволствената сигурност на България ", изясни още тя, съобщи през днешния ден.бг.

" В момента себестойността на пшеницата е пораснала с 50 %, а тя е още на полето. Очакваме годишна продукция с доста по-висока цена по отношение на от миналогодишната ", сподели още Кукушева.

" Спекула в цената на хляба няма, тя е най-бързооборотната стока. С нарастването на всички индустриални разноски, няма по какъв начин да се задържи тази цена дълго време. Ние към момента нямаме изясненост какви ще са обезщетенията във връзка с електрическата енергия за хлебопроизводителите по цената на електрическата енергия за месец май. В момента работиме на мрачно. Не бива да има такова чувство в нито един производител ", разяснява Мариана Кукушева.

" Искаме цялостно отпадане на Данък добавена стойност за хляба, минимум до края на годината. Данък добавена стойност е платим само и единствено от потребителя. Ако отпадне 20 % Данък добавена стойност на хляба, това значи автоматизирано да намалее цената на хляба с 20 %, на 2 лева 20 %, които прибира страната са 40 ст., това са големи пари ", изясни Кукушева.

Тя акцентира, че досега хлебопроизводството е единственият отрасъл, който не е дотиран особено по европейски стратегии като се изключи една мярка във връзка с мелниците преди много време и акцентира, че българският самун е най-евтината храна в целия Европейски Съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР