Пълната демонополизация на НЗОК е по-лесно приложимият и по-ефективен модел

...
Пълната демонополизация на НЗОК е по-лесно приложимият и по-ефективен модел
Коментари Харесай

Само пълната демонополизация на НЗОК премахва доплащанията

Пълната демонополизация на НЗОК е по-лесно използваният и по-ефективен модел от предлаганите от Министерство на здравеопазването разновидности за промяна. Това разяснява пред news.bg доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Той изрази мнение, че за въвеждането на първия модел, който Министерство на здравеопазването предложи на кръгла маса предходната седмица, броят на популацията и територията на страната не са фактор за ограничение на броя на здравните каси.

" Аз бих дал отговор с въпроса прекомерно дребна ли е България да има доста банки и доста застрахователи? Ако е прекомерно дребна да има няколко здравни каси, тя е прекомерно дребна да има и няколко банки - да имаме единствено една банка Държавна спестовна каса и единствено една застрахователна компания - ДЗИ. Така беше до 89-та година. Това са причини от предишното ", съобщи Кацаров в отговор на изявление.

Да се отстрани монополът на НЗОК е най-бързият и най-краткият път да се доближи до справедливата пазарна цена, изключително в случай, че сега 8% върху месечния приход се заплащат единствено от 2 млн.души.

" Ако здравната помощ изисква да се заплаща повече от 8% върху приходите, ще разберем и ще би трябвало да ги плащаме. Може да се окаже, че са и по-малко, тъй като премахването на контролираните цени нормално води до понижаване на цените, а не до увеличение ", добави Кацаров.

Кацаров не вижда дефекти на това да се отстрани напълно монополът на НЗОК и да можем да избираме в кой фонд да внесем нашата здравна осигуровка.

По отношение на втория модел, препоръчан от Министерство на здравеопазването (със наложително и в допълнение застраховане) той счита, че също е някаква крачка в вярната посока, само че е доста комплициран за използване. Според него може да зародят комплицирани обстановки от това, че има повече от един застраховател. Може болничното заведение да има контракт с НЗОК за главния пакет, само че да няма контракт с определения осигурител и да се окаже, че след извършено лекуване един от двамата няма да заплати. Системата на доплащане ще сътвори компликации в администрирането, ръководството и използването.

По думите му, сега полемики се водят единствено по един от генералните въпроси, а точно монопола. От това произтичат всички останали, които би трябвало да бъдат конкретизирани. " Ако приемем премахването на монопола на НЗОК, би трябвало да разпишем проект за създаване на Гаранционен фонд, система за балансиране на рисковете сред обособените осигурителни фондове ", изясни Кацаров.

Налага се изменение на нормативната уредба, обвързвана с договарянето на здравната помощ и нейното възнаграждение, както и образуването на цените на обособените лечебни заведения.

Според доктор Стойчо Кацаров корпоративното договаряне сред съсловието и страната би трябвало да се размени с пазарни механизми на договаряне на цени и условия на даване на медицински услуги. С това ще отпадне нуждата да се одобряват регулативни стандарти и предели за лечебни заведения и кревати.

Няма опасности и няма заплаха от доплащане, в случай че авансово цените на здравните услуги са ясни, счита Кацаров и предизвестява, че спомагателните заплащания ще останат при използване на втория модел с в допълнение обезпечаване.

Въпреки регистрирания риск от запазването на нерегламентираните заплащания, той изрази разбиране, че с цялостната демонополизация на здравната каса те ще бъдат отстранени, защото застрахователите могат да предложат разнообразни пакети от услуги против разнообразни осигуровки.

При премахването на монопола ще се отворят благоприятни условия за доста по-гъвкави решения от страна на другите осигурители. Някой може да избра да се застрахова на по-голяма сума и да получи опцията да се лекува в чужбина, да вземем за пример ", изясни Кацаров. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР