Палестинските конкурентни правителства сформират „комитет за помирение“

...
Среща на съперничещите си палестински политически лидери в Египет решиха
Коментари Харесай

Среща на съперничещите си палестински политически лидери в Египет решиха да сформират комитет за вътрешнопалестинско помирение.

Президентът Махмуд Абас и лидерът на Хамас Исмаил Хания се срещнаха за редки разговори лице в лице в неделя в крайбрежния град Ел Аламейн заедно с представители на повечето палестински политически фракции.

Последният опит за помирение цели да се преодолее пропастта между паралелните правителства на Хамас в блокираната Ивица Газа и на палестинските власти – контролирани от движението Фатах на Абас – които управляват управляваните от палестинци райони на окупирания Западен бряг.

„Смятам днешната среща на генералните секретари на палестинските фракции за първа и важна стъпка в продължаването на нашия диалог, който се надяваме да постигне желаните цели възможно най-скоро“, каза Абас в изявление след срещата.< /p>

87-годишният президент обяви „сформирането на комитет за продължаване на диалога … край на разделенията и постигане на палестинско национално единство“.

„Трябва да се върнем към единна държава, единна система, единен закон и единна легитимна армия“, добави Абас.

По-рано в неделя Хания призова Абас да прекрати „сътрудничеството в областта на сигурността“ с Израел и „политическите арести“, според участниците в срещата.

Лидерът на Хамас също каза, че „нов, приобщаващ парламент трябва да бъде сформиран въз основа на свободни демократични избори“.

Хамас спечели последните парламентарни избори на палестинците през 2006 г., но стана де факто владетел в ивицата Газа година по-късно, след като изтръгна контрола от Фатах, която се опита да извърши превантивен преврат, за да смени правителството, ръководено от Хамас. Последваха няколко седмици ожесточени битки, в резултат на които Хамас управляваше крайбрежния анклав, докато Фатах – доминиращата партия в Палестинската автономия – упражнява ограничено самоуправление в окупирания Западен бряг.


Призив за реформа на ООП

В по-късно изявление на Абас се казва, че той „се надява на предстояща среща скоро в Египет, която да обяви на нашия народ края“ на 17-годишното разделение „и връщането към палестинското национално единство“.

Палестинският политолог Мухаймер Абу Саада каза пред агенция AFP, че формирането на комитета не е повод за празнуване.

„Най-добрият начин да убиете нещо е да сформирате комитет за него“, каза той, говорейки от Газа.

Той каза, че се съмнява, че този ход ще доведе до някакъв напредък към „прекратяване на разделението или определяне на дата за палестинските избори“.

В неделя Хания призова за „преструктуриране на Организацията за освобождение на Палестина“, институцията-чадър, насърчаваща палестинската държавност. ООП включва повечето палестински политически фракции, но не и Хамас или Ислямски джихад.

ООП е „единственият законен представител на палестинския народ“, каза Абас.

„Не е позволено никой палестинец да има резерви към тази организация и нейната национална и политическа програма“, каза Абас. „По-скоро е необходимо единодушно да го защитим, защото се смята за едно от най-важните придобивки на нашия народ.“

Той също така призова за „мирна народна съпротива“, докато Хания рекламира „всеобхватна съпротива“.

Последният път, когато двамата лидери се срещнаха официално, беше миналия юли в Алжир след петгодишна пауза.


Увеличение на насилието

Абас и Хания се присъединиха към ръководителите на други фракции, с изключение на Палестинския ислямски джихад (PIJ) и две други групи.

PIJ постави освобождаването на затворници, държани от силите за сигурност на PA като условие за изпращане на представители в Ел Аламейн.

Халед ал Батш, лидер на PIJ, каза, че групата се е „надявала на отговор от Махмуд Абас на оплакванията и призивите за освобождаване“ на нейните членове, задържани в окупирания Западен бряг.

„Бяхме изненадани от безпрецедентно нахлуване срещу бойците от съпротивата“, каза той.

Срещата в неделя дойде на фона на възобновяване на насилието в израелско-палестинския конфликт, особено на Западния бряг, който Израел окупира след войната в Близкия изток през 1967 г.

Повече от 200 палестинци са били убити от израелските сили само тази година.

Длъжностни лица предупредиха, че 2023 г. е на път да бъде най-смъртоносната година за палестинците на Западния бряг, откакто ООН започна да следи смъртните случаи през 2005 г.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР