Палестински шофьор се вряза с камион в пешеходци на контролно-пропускателен пункт на Западния бряг, ранявайки 3

...
Израелските власти казват, че палестински шофьор се блъсна с камиона
Коментари Харесай

Израелските власти казват, че палестински шофьор се блъсна с камиона си в пешеходци на натоварен контролно-пропускателен пункт в окупирания Западен бряг, ранени трима души

От TIA GOLDENBERG Associated Press, 31 август 2023 г., 2:54 ч.

ТЕЛ АВИВ, Израел -- Палестински шофьор блъсна камиона си в пешеходци на оживен контролно-пропускателен пункт в окупирания Западен бряг в четвъртък, ранявайки трима души при последното кръвопролитие в безмилостен цикъл от насилие, разтърсил региона.

Насилието идва ден след като израелската полиция застреля и уби 14-годишно палестинско момче, което намушка мъж на гара на леката железница в Ерусалим и след като палестински екстремисти детонираха бомба близо до конвой на израелски войници, ескортиращи еврейски богомолци до свято място в окупирания Западен бряг, ранявайки четирима израелски войски.

Размириците са част от продължила повече от година вълна от насилие, която достигна нива, невиждани на Западния бряг от около две десетилетия.

Израелските парамедици казаха, че лекуват трима души, единият в критично състояние, след атаката. Според израелското министерство на отбраната шофьорът е избягал от района и е бил спрян от охранители на отделен контролно-пропускателен пункт наблизо. За момента не е ясно състоянието на нападателя.

Пропускателно-пропускателният пункт, където се случи насилието, е на главна магистрала, водеща от централен Израел през Западния бряг и в Йерусалим и е до израелския град Модиин. Контролно-пропускателният пункт обикновено е пълен с пътуващи до работното място и охранители или войници.

Палестинските нападения срещу израелци се увеличиха заедно с интензифицирането на израелските арести на Западния бряг от миналата пролет. Около 30 души бяха убити при палестински атаки срещу израелци от началото на 2023 г.

Почти нощните нападения подхраниха напрежението в региона и поставиха началото на някои от най-тежките битки между Израел и палестинците на Западния бряг след последното палестинско въстание в началото на 2000-те години.

Близо 180 палестинци са били убити при насилието. Израел твърди, че повечето от убитите са били екстремисти, но хвърлящи камъни младежи, протестиращи срещу нахлуванията, както и хора, които не са участвали в конфронтациите, също са били убити.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР