Палестинската групировка Хамас е получила проектопредложение от преговорите в Париж

...
Палестинската групировка Хамас е получила проектопредложение от преговорите в Париж
Коментари Харесай

Хамас обмисля предложение за 40-дневно примирие в Газа

Палестинската формация " Хамас " е получила проектопредложение от договарянията в Париж за помирение в Газа, съобщава " Ройтерс ", базирайки се на почитан източник, осведомен с въпроса.

То включва 40-дневна пауза при всички военни операции и замяна на палестински пандизчии за израелски заложници в съответствие 10 към 1.

Съгласно препоръчаното преустановяване на огъня лечебните заведения и пекарните в Газа ще бъдат възобновени, 500 камиона с филантропична помощ ще влизат в линията всеки ден и ще бъдат доставени хиляди палатки и каравани за настаняване на разселените, разясни източникът.

В плана се показва и че  " Хамас " ще освободи 40 израелски заложници - дами, деца под 19-годишна възраст, възрастни над 50 години и заболели, а Израел ще освободи към 400 палестински пандизчии и няма да ги арестуват още веднъж.

Преговорите за помирение в Газа са най-сериозният подтик от седмици за спиране на боевете в разрушения палестински анклав и за освобождението на израелски и задгранични заложници.

Посредниците ускориха напъните си за реализиране на преустановяване на огъня в Газа с надеждата да предотвратят израелска офанзива против град Рафах в южния завършек на анклава, където са потърсили последно леговище над един милион разселени палестинци.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Израел се е съгласил да не взе участие във военни дейности по време на Рамадан в линията Газа, който се чака да стартира вечерта на 10 март и да завърши вечерта на 9 април.

Той означи, че Израел се е заел да направи всичко допустимо, с цел да изтегля палестинците от Рафах, преди да ускори акцията си там за унищожаване на " Хамас ".

След като палестинската формация умъртви 1200 души и взе 253 заложници при офанзивата на 7 октомври, Израел стартира сухопътна атака против Газа. По данни на здравните управляващи в анклава досега близо са починали 30 000 души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР