Палестинската автономна власт (ПАВ) тази седмица обяви формирането на нов

...
Палестинската автономна власт (ПАВ) тази седмица обяви формирането на нов
Коментари Харесай

Палестинският и израелският кабинети - изправени пред политическа нестабилност

Палестинската самостоятелна власт (ПАВ) тази седмица разгласи образуването на нов кабинет, който обаче беше скептично посрещнат от редица анализатори, тъй като някои от основните фигури са близки до президента Махмуд Абас, който е на власт от повече от 20 години и не се употребява с необятна социална поддръжка измежду палестинците. Освен това израелският министър председател Бенямин Нетаняху неведнъж съобщи, че не планува ПАВ да играе роля в линията Газа след войната и я упрекна в поощряване на омразата към Израел.

В деня, в който бяха оповестени имената в новия кабинет на ПАВ, Върховният съд на Израел разпореди да се спрат държавните дотации за доста ултраортодоксални мъже, които не служат в армията. Това решение може да има дълбоки последствия за държавното управление и десетките хиляди религиозни жители на Израел, отказващи да извършват наложителна военна работа, в това число и да докара до нови избори, разяснява Асошиейтед прес, обобщава Българска телеграфна агенция.
Опит за стабилизиране на политическата обстановка на Западния бряг
Премиерът на Палестинската самостоятелна власт Мохамед Щайе и неговото държавно управление подадоха в понеделник оставките си пред президента Махмуд Абас. Според доста наблюдаващи това е първата стъпка към образуването на ново технократско палестинско държавно управление, което да ръководи палестинските територии и да реализира контрол върху възобновяване на линията Газа след приключването на войната.

" Решението за подаване на оставка беше взето на фона на невижданата ескалация на събитията на Западния бряг и в Йерусалим и на войната, геноцида и глада в линията Газа ", се споделя в изказване на Щайе, представено от сп. " Тайм ". " Следващият стадий и провокациите, свързани с него, изискват нови държавни и политически договорености, които да регистрират новата действителност в Газа и нуждата от консенсус сред палестинците, учреден на палестинското единение и разширението на единната власт върху земите на Палестина ", написа още Щайе. 

Палестинският дипломат във Англия Хусам Зомлот съобщи на идващия ден, че сформирането на новото държавно управление съставлява опит за " ново начало в полза на единството на палестинския народ ", като добави, че новият кабинет няма да включва никакви политически фракции. " Сега не е време за политически фракции, а за палестинския народ ", акцентира Зомлот.  

ПАВ ръководи елементи от окупирания от Израел Западен бряг. След като палестинската ислямистка формация " Хамас " взе властта в Газа през 2007 година, тя прогони силите на ПАВ от крайбрежния анклав, напомня АП. Съединени американски щати и други страни избират ПАВ да поеме ръководството на Западния бряг и Газа като част от възобновения блян за намиране на решение за две страни. 

Вашингтон приветства новината за образуването на новия кабинет на ПАВ. Говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър съобщи, че Съединени американски щати с неспокойствие чакат да стартират работа с новите палестински министри за провеждането на " надеждни промени ". " Съживяването на ПАВ е от значително значение за постигането на резултати за палестинския народ както на Западния бряг, по този начин и в Газа и за построяването на условия за стабилността в по-широк районен проект ", уточни Милър.

ПАВ  обаче има слаба социална поддръжка и легитимност измежду палестинците, частично поради обстоятелството, че не е произвеждала избори от 18 години насам. Политиката ѝ на съдействие с Израел по въпросите на сигурността е извънредно непопулярна и кара доста палестинци да преглеждат ПАВ като подизпълнител на окупационните сили, отбелязва АП.  

Проучване на Палестинския център за политически и социологически проучвания, оповестено през декември, сподели, че над 90% от палестинците на Западния бряг желаят Абас, прочут още с прозвището Абу Мазен, да се отдръпна, написа в. " Вашингтон пост ". 
Поводи за песимизъм
В четвъртък новият министър председател на ПАВ Мохамед Мустафа показа кабинета си като съгласно формалната палестинска осведомителна организация Уафа Абас е одобрил министрите още същия ден.

Халед Елгинди, шеф на Програмата за Палестина и палестинско-израелските въпроси в Близкоизточния институт – мозъчен концерн, основан в Съединени американски щати, съобщи, представен от в. " Вашингтон пост ", че дребна част от новите министри са познати на необятната общност. По думите на Елгинди новият кабинет не е законен, защото не е пристигнал на власт посредством избори и тъй като ПАВ продължава да си сътрудничи с Израел в региона на сигурността.

Новите имена провокираха песимизъм и опасения, че Мустафа няма да може да отговори на интернационалните апели за промени поради близостта му с Абас, разяснява в. " Ню Йорк таймс ". Мустафа е икономист, получил образованието си в Съединени американски щати, и е работил за Световната банка и Палестинския капиталов фонд. Той ще бъде освен министър-председател, само че и министър на външните работи. От доста години насам Мустафа е старши консултант на Абас и не основава сериозна опасност за неговата власт, добавя американското издание 

Зиад Хаб ал Риех, който преди този момент е бил шеф на организацията за вътрешно разузнаване на ПАВ, остава на поста министър на вътрешните работи. Министър по въпросите на Йерусалим става Ашраф ал Авар. Той се записва като претендент на " Фатах " на изборите през 2021 година, само че тогава вотът беше отсрочен за неопределен срок.  

Финансовият специалист Омар ал Битар става министър на финансите, а Мухамад ал Амур, който е бил ръководител на Палестинската асоциация на предприемачите, е назначен за министър на стопанската система. Новият кабинет, в който влизат осем министри от Газа, ще включва и държавен министър по " въпросите на помощта ".

" По всичко си проличава, че това държавно управление е напълно под контрола на Абу Мазен ", сподели пред " Ню Йорк таймс " Гаит ал Омари, някогашен консултант на Абас. " Няма никакви сигнали, че следва смяна в политиката ", добави той. 
Нестабилност в кабинета на Нетаняху
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се опълчва на концепцията ПАВ да играе някаква роля в линията Газа след края на войната, макар че Съединени американски щати упорстват, че няма друга институция, която би могла да поеме тази задача, отбелязва изданието " Политико ". Нетаняху неведнъж е заявявал, че ПАВ не се разграничава значително от " Хамас " и че подклажда ненавист към израелците. Но политическото бъдеще на самия Нетаняху е неразбираемо, като се има поради публичното неодобрение от неуспеха в сигурността на страната, който разреши на бойци от палестинската ислямистка формация да атакуван Южен Израел на 7 октомври м.г., разяснява изданието. 

Коалиционното държавно управление на Нетаняху е изправено пред рецесия и по още една причина. В четвъртък – денят в който Мустафа разгласи имената в новия кабинет на ПАВ, Върховният съд на Израел разпореди прекъсването на държавните дотации за ултраортодоксалните евреи, които учат в религиозни семинарии, известни като йешива, вместо да отбиват военна работа. В решението на магистратите се показва, че съществуващата система привилегирова ултраортодоксалните израелци за сметка на светската еврейска общност в страната. Върховният съд сложи на Нетаняху период до понеделник да показа проект за унищожаване на този проблем.

Членовете на ръководещата коалиция са разграничени по въпроса дали страната би трябвало да продължи да позволява на младите ултраортодоксални мъже да учат в религиозни семинарии, вместо да служат в армията, както вършат множеството други евреи в Израел. Ако държавното управление анулира изключението, то рискува да загуби поддръжката на ултраортодоксалните депутати. Ако го остане в действие обаче има възможност да се отдръпват светските членове на Народното събрание. И в двата случая обединението може да се разпадне, разяснява в. " Ню Йорк таймс ".

Окончателното решение, което се чака на следващия ден, може да има съществени последствия за държавното управление на Нетаняху и за десетките хиляди религиозни мъже, които понастоящем са освободени от наложителна военна работа, разяснява " Политико ". Това е най-сериозната опасност за държавното управление на Нетаняху, откогато той сглоби държавно управление на националното единение в дните след нападението на 7 октомври. Краят на обединението най-вероятно ще докара до нови избори, а социологическите изследвания сочат, че Нетаняху няма да ги завоюва, показва " Ню Йорк таймс ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР