Палестина категорично се обяви против плана на Доналд Тръмп за

...
Палестина категорично се обяви против плана на Доналд Тръмп за
Коментари Харесай

Йерусалим не е за продан! Палестина отхвърли “мирния” план на Тръмп

Палестина изрично се разгласи срещу проекта на Доналд Тръмп за разрешаването на спора с Израел. Палестинският президент Махмуд Абас съобщи - “Йерусалим не е за обмен ”.
Вчера американският президент предложи очертаването на столица в източен Йерусалим и съобщи - Вашингтон с наслада ще признае Палестина като страна и ще отвори посолство в новата столица. От своя страна пък Израел съобщи, че е подготвен да стартира договаряния и да започва очертаването на граници на бъдещия административен център.

Палестина обаче реагира остро. Още до момента в който Тръмп обявяваше избавителния си проект през вчерашния ден, по улиците излязоха недоволни жители, които обявиха, че по този метод териториите им, окупирани от Израел, ще бъдат приети като самостоятелни.

Според проектът на Тръмп по този метод ще се признаят големи елементи от Западния бряг, който съставлява по-голямата част от Палестинската автономност в историческата област Палестина.

Мирният проект на Тръмп цели да позволи един дълготраен спор сред Израел и Палестина. Той е направен от зетя на американския президент - Джаред Къшнър и е подсилен напълно от Тел Авив. По думите на Тръмп това може би е “последната опция за Палестина”.

Междувременно обаче се появи информация, че израелския министър председател Бенямин Нетаняху възнамерявал да анексира още 30% от Западния бряг. Към днешна дата там са заселени близо 400 000 евреи, въпреки че съгласно интернационалното право това е нелегално. Израел обаче оспорва това.

Палестинския държавен глава съобщи, че мирният проект е неприемлив и страната му не може да съществува като самостоятелна страна, в случай че Йерусалим не е нейна столица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР