Паласио до Планалто (на португалски: Palácio do Planalto, Дворецът на

...
Паласио до Планалто (на португалски: Palácio do Planalto, Дворецът на
Коментари Харесай

Паласио до Планалто е резиденция на правителството и на президента на Бразилия

Паласио до Планалто (на португалски: Palácio do Planalto, Дворецът на платото) е резиденцията на изпълнителната власт в Бразилия и публично работно място на президента на Бразилия. Намира се на Площада на трите управляващи в столицата Бразилия.

Сред жителите на Паласио до Планалтоима откриваме и българска диря. Дилма Вана Русев (на португалски: Dilma Vana Rousseff) - бразилски икономист, политик, 36-ят подред президент и първата жена президент на Бразилия. Нейният татко Петър Русев е от Габрово. През 1929 година е заставен да емигрира от България във Франция, където стартира да изписва семейството си с Rousseff. През 30-те години се преселва в Бразилия, след това в Буенос Айрес за няколко години. Завръща се и се открива в Бразилия, където реализира триумфи като правист и строителен бизнесмен.

Работният кабинет на президента на Бразилия е в Паласио до Планалто, само че президентът и фамилията му живеят в формалната президентска резиденция в Паласио да Алворада. Паласиу да Алворада (на португалски: Palácio da Alvorada, Двореца на зората) също се намира в столицата Бразилия. Президентският замък е планиран от известния проектант Оскар Нимайер и е открит през 1958 година. Името на президентския замък произлиза от изявлението на някогашния бразилски президент Жуселину Кубичек: " Бразилия е нова зора в историята на Бразилия. "

Дворецът Алворада е една от първите по-значими здания, издигнати в новата столица на Бразилия. Паласиу да Алворада е ситуиран на дребен полуостров в езерото Параноа. С изчистените си линии дворецът е комбиниране на елементарност и модерност. Наподобява стъклена кутия, леко стъпила на земята благодарение на няколко тънки външни колони.

Сградата има повърхност от 7000 кв. м и е с три етажа: партер, първи и втори етаж. В сутерена са ситуирани аудиториумът и кухнята, пералните пространства, медицинският център и администрацията; на първия етаж се намират залите, употребявани от президента за публични приеми. Вторият етаж е ангажиран от два жилището и частни стаи. В постройката има библиотека, плувен басейн с олимпийски размери, две трапезарии, няколко конферентни зали. Към двореца са построени параклис и хеликоптерна площадка.

През 2004 година брачната половинка на президента Лула да Силва (управлявал сред 2003 и 2011 г.) подхваща най-мащабното възобновяване в историята на президентския замък. Проектът лишава две години и 18.4 милиона щатски $. Извършено е изследване за възобновяване на първичния тип на стаите и интериора. Обзавеждането е напълно реставрирано в изначалния си тип. Електрическата и вентилационната система на президентския замък са актуализирани, а покривът е ремонтиран. Противно на всеобщото мнение, ремонтът на Алворада не е заплатен от държавното управление, а е част от огромна стратегия за реституция на всички обекти, стопанисвани от Бразилската организация за историческо и културно завещание, посредством средства, дарени от частни корпорации.

В Президентския замък работят 72-ма чиновници: секретари, асистенти, готвачи, сервитьори, лекари и защита. Дворецът се охранява от президентската армия.

В Паласио до Планалто се намират и кабинетите на вицепрезидента и на началника на Канцеларията на президента.

Изпълнителната власт на федерално равнище в Бразилия се реализира от президента, който е държавен глава и началник на държавното управление и се избира за период от четири години, с опция за преизбиране за втори следващ мандат. Той назначава министрите, които управляват и координират избрани ресори от държавното ръководство.

Строежът на Паласио до Планалто стартира на 10 юли 1958 година. Дворецът е тържествено открит на 21 април 1960 година. То поставя началото на историята на град Бразилия, защото е кулминационна точка на церемонията, отбелязваща преместването на столицата на Бразилия навътре в страната, подхванато от администрацията на президента Жуселину Кубичек. До откриването на двореца федералното държавно управление на Бразилия се обитава в двореца Катетинху - дървена постройка в покрайнините на Бразилия.

Архитект на Паласио до Планалто е бразилецът Оскар Нимайер , един от най-влиятелните в света. Забележителни са пробните му произведения от стоманобетон. Заедно с Лусиу Коща играе водеща роля в планирането и построяването на новата бразилска столица - град Бразилия, в края на 50-те години. Носител на премията "Прицкер " (1988 г.).

Нимайер проектира най-важните здания в бразилската столица. Модернистичната архитектура на двореца впечатлява с изчистените си линии. Съчетанието на криви и прави линии основават мощното чувство за гъвкавост. За оформянето на фасадата е употребявано най-вече стъкло, което кара президента Кубичек да оприличи двореца на стъклено ковчеже, което чака в него да бъде посадена орхидея. Сградата впечатлява и със своите колони, които като че ли крепят стъкленото здание на земята. На предната фасада на двореца е построена дълга рампа, която води към централния вход на постройката. Президентът рядко може да бъде забелязан да се изкачва или да слиза по централната рампа - това нормално става единствено по публични мотиви, а през останалото време той влиза в президентството през северния му вход.

Градините на двореца са завършени по план на Роберто Бурле Маркс. През 1991 година пред президентския замък и вдясно от него е построено изкуствено езеро с приблизителна повърхност от 1635 кв. м и съдържимост от 1900 куб. метра вода. Няколко японски шарана красят изкуственото езеро на двореца.

Паласио до Планалто е висок четири етажа, а общата му повърхност е 36 000 квадратни метра. На първия етаж се намират парадният вход и приемната; на втория етаж се намират източната, овалната и западната зали, конферентната зала и прессекретариатът; на третия етаж се обитават кабинетът на Президента и тези на неговите директни съветници; на четвъртия етаж се намират кабинетите на секретаря на президентската канцелария и този на началника на службата по сигурност на президентството.

Дворецът е отворен за визити, само че единствено в неделя от 9 до 13 часа. През останалата част от седмицата достъпът в двореца е позволен единствено за чиновници.

Пощенски адрес и телефон за контакти: Presidência da República
Palácio do Planalto
Praça dos Três Poderes
Zona Cívico-Administrativa
Brasília - DF
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР