Пакистанците заклеймиха „срамното“ видео на борда за крикет, пропускащо Хан

...
Пакистанските фенове на крикет критикуваха борда по крикет на страната
Коментари Харесай

Пакистанските фенове на крикет критикуваха борда по крикет на страната за пропускането на бившия капитан и министър-председател Имран Хан от видео в социалните медии, празнуващо успехите на националния отбор от раждането на страната през 1947 г. .

В понеделник, отбелязвайки 76-ия ден на независимостта на страната, Пакистанският борд по крикет (PCB) публикува видеоклипа, показващ растежа и успеха на страната в спорта.

Веднага беше критикувано от фенове, които обвиниха PCB, че се е присъединила към „политическия дневен ред“ на управляващия алианс на страната и не е включила капитана, спечелил Световната купа, въпреки че е включила видеоклипове от триумфа на отбора на световния турнир през 1992 г.

Хан беше свален от поста министър-председател през април миналата година след вот на недоверие в парламента. Оттогава политическата му кариера се развива спираловидно, като кулминацията му е арестът му по-рано този месец и избирателната комисия на страната му забранява да се занимава с политика за пет години.

През последните няколко месеца беше наложена фактическа забрана на телевизионни оператори, които споменават името на Хан или показват неговия образ. Пакистанският медиен регулаторен орган също забрани да се дава ефирно време на неговите речи и пресконференции.

Хан представляваше Пакистан в международния крикет повече от 20 години, като се пенсионира, след като изведе Пакистан до титлата на Световната купа през 1992 г.

Той е широко смятан за един от най-добрите играчи по крикет в историята на спорта.

„Припомняне на историята на крикета в Пакистан, 11 изображения от победата на Световната купа през 1992 г. и нито една снимка или споменаване на най-великия, който някога е играл за страната!“ каза бившият капитан на пакистанските жени Уруй Мумтаз Хан.

Пакистанският историк по крикет и журналист Осман Самиудин каза, че трябва да са нужни „известни усилия“, за да се направи такова видео без „най-великия пакистански играч на крикет“.

Британският телевизионен оператор и писател Питър Оборн нарече опита за „аерографиране“ на Хан от историята на пакистанския крикет „сталинистки“.

Хан държи няколко рекорда в международния крикет и му се приписва въвеждането на неутрални съдии.

През 1994 г. Хан откри болница за изследване на рака в памет на майка си и с дарения, събрани на национално и международно ниво, затвърждавайки статута си на един от водещите филантропи в страната.

70-годишният влезе в политиката скоро след пенсионирането си и най-големият му успех дойде, когато неговата партия Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) спечели общите избори през 2018 г., издигайки го до кабинета на министър-председателя на страната.

Въпреки това Хан беше свален миналия април след вота на недоверие, след като Върховният съд постанови, че е действал противоконституционно, като преди това е блокирал процеса и е разпуснал парламента.

Хан открито обвини могъщата армия на страната и нейното разузнаване, че се опитват да унищожат политическата му кариера и PTI.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР