Пакистан започва масова депортация, като всички нелегални имигранти трябва да

...
Пакистан започва масова депортация, като всички нелегални имигранти трябва да
Коментари Харесай

Пакистан обявява масово депортиране на „нелегални имигранти“, включително афганистанци

Пакистан стартира всеобща депортация, като " всички незаконни имигранти " би трябвало да изоставен страната до края на октомври, оповестиха управляващите във вторник.

Ако тези групи не изоставен Пакистан до 1 ноември, „ всички правоприлагащи органи ще ги депортират “, сподели краткотрайният вътрешен министър Сарфраз Бугти на конференция.

След този краен период компаниите и парцелите на „ незаконните чужденци ще бъдат иззети, а противозаконните бизнес оператори и техните помощници ще бъдат преследвани “, сподели той.

Той добави, че „ ще бъдат подхванати строги правни дейности против всеки пакистански жител или компания, предоставяща настаняване или уреди на незаконни чужденци “, пребиваващи в Пакистан след крайния период.

Решението беше взето от Националната комисия Apex, която се събра по-рано във вторник. Създадена е и работна група за „ улавяне на хора с подправени персонални карти и противозаконни парцели, построени върху техните подправени документи “, до момента в който на националната база данни и регистрационен орган на страната е подредено да анулира всички „ подправени персонални карти “ и да удостовери всички случаи с ДНК тестване.

Имигрантите, обект на депортирането, включват 1,73 милиона афганистански жители, съобщи Ройтерс, цитирайки Bugti.

 Афганистански бежанци се качват на рейс от Карачи за Афганистан на 21 септември. class= Афганистански бежанци се качват на рейс от Карачи за Афганистан на 21 септември. Rizwan Tabassum/AFP/Getty Images

Пакистан е дом на една от най-големите бежански популации в света – в това число доста афганистанско население. Предвид споделената граница на двете страни и дълбоките културни връзки, орисите им постоянно са били свързани – с години на спор и филантропични рецесии в Афганистан, които неизбежно се придвижват в Пакистан.

Много афганистанци избягаха от руската инвазия в страната им през 1979 година, заселвайки се в Пакистан по време на най-голямата бежанска рецесия в света по това време. Друга вълна се случи през 2021 година, откакто талибаните си върнаха Кабул, с хиляди афганистанци, пресичащи пакистанската граница, постоянно с непълни документи, до момента в който чакат визи за трети страни, като Съединените щати.

 Пакистански боец стои на стража, до момента в който блокираните афганистански жители се връщат в Афганистан на пакистанско-афганистанския граничен контролно-пропускателен пункт в Чаман на 15 август 2021 година class= Пакистански боец стои на стража, до момента в който блокираните афганистански жители се връщат в Афганистан на пакистанско-афганистанския граничен контролно-пропускателен пункт в Чаман на 15 август 2021 година AFP посредством Getty Images/FILE

Към края на 2022 година Пакистан е приел повече от 1,3 милиона регистрирани афганистански бежанци и 427 000 души в „ обстановки, сходни на бежанци “ от Афганистан, съгласно организацията за бежанците на Организация на обединените нации.

Но тяхното наличие в Пакистан от дълго време е противоречиво, с полицейски репресии и закани за депортиране през предходните години. Стотици афганистанци към този момент са били депортирани от Пакистан тази година, съгласно доброволчески групи, базирайки се на локални регистри.

На конференцията във вторник Бугти съобщи, че афганистански жители са направили 14 от 24-те огромни терористични офанзиви, осъществени в Пакистан тази година.

„ Има офанзиви против нас от Афганистан и афганистански жители са забъркани в тези офанзиви. Имаме налични доказателства за това “, добави той.

В понеделник организацията с нестопанска цел Amnesty International разгласява изказване, в което се твърди, че „ доста афганистанци, живеещи в боязън от гонене от талибаните, са избягали в Пакистан, където са били подложени на талази от случайни арестувания, арести и опасност от депортиране “.

„ Дълбоко обезпокоително е, че ситуацията на афганистанските бежанци в Пакистан не получава нужното интернационално внимание “, се прибавя в него.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР