Пакистан започна масово депортиране на афганистанци без документи, пребиваващи незаконно

...
Пакистан започна масово депортиране на афганистанци без документи, пребиваващи незаконно
Коментари Харесай

Пакистан започна масово депортиране на афганистански бежанци

Пакистан стартира всеобщо депортиране на афганистанци без документи, пребиваващи нелегално в страната, в това число хиляди хора, избягали от ръководството на талибаните и които са изложени на риск от гонене вкъщи след рухването на страната талибаните преди две години след изтеглянето на американските войски от Афганистан.

През октомври пакистанското държавно управление даде на 1,7 милиона афганистански бежанци, живеещи в страната, да изоставен страната до 1 ноември непринудено или да бъдат изправени пред арест и наложително депортиране. Полицията също предизвести наемодателите да заобикалят да наемат домове за бежанци без документи.

„ Днес се сбогувахме с 64 афганистански жители, когато започнаха пътуването си назад вкъщи. “ Министърът на вътрешните работи на Пакистан написа в Туитър, дружно с видео на група афганистанци, качващи се в рейс, добавяйки: „ Това деяние е доказателство за решимостта на Пакистан да репатрира всички лица, пребиваващи в страната без подобаваща документи “.

управляващите също по този начин сътвориха комисия за даване на съществени услуги на завръщащите се, в това число краткотрайно настаняване, храна, здравни услуги и превоз до техните дестинации. Камионите на талибанската войска бяха натоварени с бежанци, които се насочиха към родните си провинции от границата.

Исламабад разгласи депортирането на афганистански бежанци, откакто въоръжената група, известна като Tehrik-e-Taliban Pakistan, или TTP, ускори офанзивите в Пакистан през последните две години. Исламабад от дълго време упреква афганистанските талибани — в този момент де факто държавното управление на Афганистан — в поддръжка на TTP, обвинение, което афганистанските талибани отхвърлят.

Депортирането „ е смъртна присъда “

Тези, които са получили известията за депортиране включват някои от най-уязвимите хора, в това число деятели за правата на дамите, музиканти и хора, които са работили за подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление в Кабул преди завладяването на талибаните през 2021 година

Заповедта за депортиране „ е гибел присъда за тях ", сподели Лани Кордола, американски музикант, пред CBS News в телефонно изявление от Пакистан. „ Чувстваме, че още веднъж живеем в този призрачен сън – (а) негов вид. “

62-годишен китарист, текстописец и продуцент от Лос Анджелис, Кордола е преподавател и самоназначен аставник на близо 30 улични девойки от Афганистан. Момичетата на възраст сред 6 и 19 години са от най-бедните фамилии, а някои са изгубили родителите си в ранна възраст. През 2014 година той стартира да учи девойките да свирят на китара, до момента в който продаваха чисти кърпички, книги и други предмети по улиците на Кабул, с цел да устоят фамилиите си.

Когато Афганистан падна в ръцете на талибаните през 2021 година, той съумя да преместете девойките в Пакистан. Много от тях бяха без виза.

Момичетата, в този момент известни като Miraculous Love Kids, станаха известни със свиренето си в резиденциите на посланиците в Исламабад и са известни измежду музикалната общественост посредством своите песни.

" Има някои локални поданици, които тичат в близост и са пристигнали в две от къщите на момичето, заплашват ги и ги тормозят, и ги наскърбяват, наричайки ги мръсни афганистанци ", сподели Кордола пред CBS News. „ Това е много обезпокоително и аз ги укривам сега, до момента в който се пробвам да се преборя с всичко това. “

„ Ако талибаните схванат, че тези девойки са били с американец, учейки музика и свирейки със западняците те нямат проблем да убиват музиканти. Те нямат проблем да убиват девойки или да ги женят за талибани. това би било цялостна злополука за тях. " сподели Кордола.

Талибаните не разрешиха музиката в Афганистан, в това число в сватбените зали, и наказаха всеки, който свири или пее.

Нилаб (не същинското й име) е отбрана на правата на дамите и девойките просветителна активистка, която към този момент повече от година се крие с малолетния си наследник в предградията на Исламабад, столицата на Пакистан. Тя пристигна в Пакистан през 2022 година с здравна виза, която към този момент е изтекла. Тя наема стая и живее със семейство със законни документи.

„ Скрих се в къщата на комшия пакистанец, когато полицията претърси дома ни за хора без виза “, сподели тя пред CBS News. „ Изпратих сина си за хранителни артикули и когато полицията разбере, че е афганистанец, те го тормозят и той се връща с насълзени очи. “

Нилаб беше измежду деятелите, които стачкуваха против драконовските политики на талибаните, ориентирани към дамите и девойките. Тя беше задържана и затворена със сина си и други дами активистки в продължение на няколко седмици в талибански затвор в Кабул.

„ Избягах от талибаните и открих леговище в Пакистан “, сподели тя пред CBS News по телефона. „ Сега ме връщат назад при талибаните. Талибаните ще ме убият, тъй като протестирахме против техните правила и призовахме интернационалната общественост да не ги признава. “

 Служители на Организация на обединените нации споделиха, че са „ извънредно разтревожени " от пакистанското групово наказване на близо 2 милиона афганистански бежанци с наближаването на зимата и изрази угриженост по отношение на нарушаванията на правата на изложените на риск.

" Ние имаме вяра, че доста от тези, които са изправени пред депортиране, ще бъдат изложени на сериозен риск от нарушавания на правата на индивида в случай че бъде върнат в Афганистан, в това число случайни арести и задържане, изтезания, грубо и друго нечовешко отношение “, сподели в изказване Равина Шамдасани, представител на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида.

„ Тези по-специално риск са: деятели на гражданското общество, публицисти, бранители на правата на индивида, някогашни държавни чиновници и членове на силите за сигурност, и несъмнено дамите и девойките като цяло, на които вследствие на отвратителните политики, които сега се ползват в Афганистан, е неразрешено да посещават приблизително обучение и висше обучение, работа в доста браншове и други аспекти на ежедневния и публичен живот. "

" Не би трябвало да боли да си емигрант ", гласи табела, държана от Miraculous Love Kids. „ Животът на афганистанските девойки има значение. “

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР