Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за

...
Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за
Коментари Харесай

Кашмир влиза в Съвета за сигурност на ООН

Пакистан изиска Организация на обединените нации да свика незабавно съвещание на Съвета за сигурност поради ескалиращото напрежение сред Исламабад и Делхи след решението на Индия да анулира специфичния статут на противоречивия щат Джаму и Кашмир, предадоха ДПА и Ройтерс.

" Ситуацията поражда непосредствена опасност за интернационалния мир и сигурност ", съобщи пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши в писмо до Съвета за сигурност

Правителството на Индия разгласи в понеделник решение за анулация на член 370 от конституцията, който дава на Джаму и Кашмир специфичен статут. Джаму и Кашмир губят се трансформират в съюзна територия (която има по-малко права от самостоятелен щат), отделя се историческата област Ладак, която също става съюзна територия. Очакват се и други промени в статута и ръководството на Кашмир. Джаму и Кашмир ще запазят законодателната си власт.

Съгласно конституцията на Индия, Джаму и Кашмир имат специфична автономност, всички закони, признати от централното държавно управление (с изключение на защитата, външните връзки и някои други), би трябвало да са утвърдени от локалното заседание. Жителите на други райони на Индия нямат право да купуват земя в Кашмир. Щатът има собствен байрак и редица други преимущества.

Министерството на външните работи на Пакистан осъди решението на държавното управление на Индия да анулира специфичния статут на Кашмир.
Министърът на външните работи Шах Мехмуд Куреши съобщи, че Пакистан не гледа на военна алтернатива над Кашмир. Пакистан обаче си резервира правото да реагира на всяка индийска експанзия, разяснява Куреши на конференция в пакистанската столица Исламабад, оповестява " Ройтерс ".

Исламабад приключи железопътните връзки с Индия на фона на влошаващите се връзки сред двете страни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР