Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за

Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за ...

Кашмир влиза в Съвета за сигурност на ООН.

Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за сигурност предвид ескалиращото напрежение между Исламабад и Делхи след решението на Индия да отмени специалния статут на спорния щат Джаму и Кашмир, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Ситуацията поражда непосредствена заплаха за международния мир и сигурност", заяви пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши в писмо до Съвета за сигурност

Правителството на Индия обяви в понеделник решение за отмяна на член 370 от конституцията, който дава на Джаму и Кашмир специален статут. Джаму и Кашмир губят се превръщат в съюзна територия (която има по-малко права от автономен щат), отделя се историческата област Ладак, която също става съюзна територия. Очакват се и други промени в статута и управлението на Кашмир. Джаму и Кашмир ще запазят законодателната си власт.

Съгласно конституцията на Индия, Джаму и Кашмир имат специална автономия, всички закони, приети от централното правителство (с изключение на отбраната, външните отношения и някои други), трябва да са одобрени от местното събрание. Жителите на други региони на Индия нямат право да купуват земя в Кашмир. Щатът има свой флаг и редица други предимства.

Министерството на външните работи на Пакистан осъди решението на правителството на Индия да отмени специалния статут на Кашмир.
Министърът на външните работи Шах Мехмуд Куреши заяви, че Пакистан не гледа на военна опция над Кашмир. Пакистан обаче си запазва правото да реагира на всяка индийска агресия, коментира Куреши на пресконференция в пакистанската столица Исламабад, съобщава "Ройтерс".

Исламабад прекрати железопътните връзки с Индия на фона на влошаващите се отношения между двете държави. /news.bg

Източник: dnesplus.bg