Пакистан отвори още гранични центрове в петък, за да ускори

...
Пакистан отвори още гранични центрове в петък, за да ускори
Коментари Харесай

Пакистан ускорява експулсирането на афганистанци без документи

Пакистан отвори още гранични центрове в петък, с цел да форсира връщането на десетки хиляди афганистанци без документи. Втори ден е минал от страната , оповестява " Ройтерс ".

Пакистан отхвърли апелите на Организация на обединените нации, правозащитни групи и западни посолства да преразгледа експулсирането и декларира, че те са били забъркани в офанзиви на ислямистки бойци и закононарушения, които подкопават сигурността на страната. Афганистан отхвърля обвиняванията.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, Международната организация по миграция и Детският фонд на Организация на обединените нации (UNICEF) показаха през днешния ден угриженост за сигурността на децата и фамилиите, наранени от експулсирането, като оповестиха, че се разпростира филантропична рецесия с наближаването на зимата.
 Афганистански мигранти всеобщо напущат Пакистан ден преди дадения им краен период
Афганистански мигранти всеобщо напущат Пакистан ден преди дадения им краен период

От на следващия ден изтича крайния период, който пакистанското държавно управление даде на незаконните поданици в страната да изоставен, като в противоположен случай биха били депортирани

Молла Хасан Ахунд, министър-председател в ръководената от талибаните администрация на Афганистан, също изрази запаси. " Това е 100% срещу всички правила, елате и поговорете лице в лице ", прикани той във видео изказване.

Съоръженията на основния северозападен граничен пункт Торкхам бяха увеличени три пъти, с цел да се погрижат за възходящия брой завръщащи се , сподели Абдул Насир Хан, заместник-комисар за област Хайбер. " Сега всичко е обикновено, защото завърналите се към този момент не би трябвало да чакат на опашки с часове ", съобщи той пред " Ройтерс ".

Пристигащите в Афганистан се оплакаха от компликации. " Прекарахме три дни на границата в Пакистан. Ситуацията беше доста неприятна ", описа 55-годишният Мохамад Исмаел Рафи, който сподели, че е живял 22 години в югозападния пакистански граничен град Чаман, където е имал търговия на дребно. " Слава Богу, че се върнахме в нашата страна ", разяснява още той и упрекна пакистански чиновници във взимане на подкупи. Исламабад отхвърля изказванието му.
 Европейски Съюз изпрати повече от 90 тона филантропична помощ за Афганистан
Европейски Съюз изпрати повече от 90 тона филантропична помощ за Афганистан

Европейски Съюз утвърди пакет от филантропична помощ, включващ 2,5 милиона евро

Талибанската администрация в Афганистан сътвори краткотрайни директни лагери в опит да се оправи с неочаквания напор. В тях се оферират храна и здравна помощ за напусналите Пакистан. Групи бежанци оповестяват за безредни и отчайващи подиуми в лагерите.

Пакистанските управляващи започнаха да задържат чужденци, множеството от които са афганистанци, часове преди крайния период за напускането им.

Според организациите на Организация на обединените нации в Пакистан има повече от 2 милиона афганистанци без документи, минимум 600 000 от които са избягали след
 Как Пакистан възнамерява да експулсира над 1 милион афганистанци
Как Пакистан възнамерява да експулсира над 1 милион афганистанци

Пакистан разгласи крайния период в сряда на 3 октомври, давайки на повече от милион души към четири седмици да се реалокират.

Абдул Насир Хан, заяви, че 19 744 афганистанци са пресекли границата на Торкхам в четвъртък. Така броят на пресеклите доближава общо 147 949 , откогато държавното управление разгласи крайния период. Повече от 35 000 са напуснали през югозападния пакистански граничен пункт в Чаман.

Пакистанските управляващи обявиха, че са подготвени да забавят репатрирането на хора със здравословни или други проблеми, в това число бременна в седмия месец жена, на която в петък беше казано да остане в Пакистан, до момента в който роди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР