Пакистан издаде първия паспорт от „третия пол“ на транссексуален активист,

...
Пакистан издаде първия паспорт от „третия пол“ на транссексуален активист,
Коментари Харесай

Пакистан издаде първия паспорт от „третия пол“ на транссексуален гражданин

Пакистан издаде първия паспорт от „ третия пол “ на транссексуален деятел, който приветства този ход като крачка напред към маргинализираната общественост в надълбоко консервативната южноазиатска страна, съобщи БГНЕС.

Фарзана Риаз от северозападния град Пешавар съобщи, че новият паспорт ще й помогне да води акция в международен мащаб от името на своята общественост.

" Получих паспорта си, който показва пола ми като Х, а не като мъж или жена ", описа Фарзана пред Агенция Франс Прес.

" По-рано имах паспорт, който посочваше пола ми като мъж, само че този път аз споделих на управляващите, че няма да приема документа си, в случай че не ме разпознава като транссексуален жител ", съобщи още лицето на гражданското придвижване TransAction.

" Сега ще ми бъде по-удобно да пътувам в чужбина, тъй като по-рано се сблъсквах с проблеми в интернационалните летища заради несъгласие в моя външен тип и пола в моя паспорт ", добави Фарзана.

Съвременните пакистански транссексуални жители настояват, че са културни наследници на евнусите.

През 2009 година Пакистан стана една от първите страни в света, които законно признаха третия пол, като разрешиха на транссексуалните да получават персонални карти. ЛГБТ-общността в страната наброява минимум половин милион души в страната, сочат изследванията.

Но макар тези признаци на интеграция, хомосексуалистите в Пакистан постоянно са свеждани до милостиня и проституция и са подложени на изнудване и дискриминация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР