Пакет от икономически и социални мерки, както и такива в

...
Пакет от икономически и социални мерки, както и такива в
Коментари Харесай

Гърция отпуска още 300 млн. евро за фонд „Бедствия“

Пакет от стопански и обществени ограничения, както и такива в секторите на публичния ред, опазването на здравето и гражданската отбрана, разгласи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в обичайна си тирада на тазгодишния Солунски интернационален панаир.

Той разгласи, че специфичният фонд за справяне с последствията от изменението на климата ще бъде повишен с 300 млн. евро, с което общият размер на средствата ще доближи 600 млн. евро. Мицотакис обяви отпуснатите средства за битка с последствията от изменението на климата, признавайки мащаба на рецесията, пред която е изправена страната. Броят на починалите при опустошителните наводнения, обхванали централната част на страната през седмицата, доближи 17 души, измежду които и двама австрийски туристи.
Гърция е изправена пред война в спокойно време. В продължение на две седмици преживяхме най-тежкия горски пожар и най-тежките наводнения в нашата история. Възстановяването на инфраструктурата е незабавно. Допълнителните средства ще бъдат обезпечени от увеличението на налога върху нощувките с 1 до 6 евро, най-вече в първокласните хотели.
Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

Ще бъде засилена и гражданската отбрана. Предвидени са както структурни промени, по този начин и финансови тласъци за поощряване на застраховането на имуществото. Според специалисти наводненията в региона на Тесалия тази седмица, породени от бурята Даниел, са погубили 110 000 селскостопански животни и са унищожили една четвърт от годишната селскостопанска продукция на Гърция.

Пожарите в страната това лято лишиха живота на минимум 26 души, множеството от които мигранти, попаднали в капан в гората покрай североизточната граница с Турция.

Правителството подхваща и увеличение на заплатите преди безработицата да е спаднала под 10%.
Сред ограниченията е също увеличение на възнагражденията в обществения бранш с над 10% от 1 януари, както и на минималната работна заплата, която сега е 780 евро. Тя ще бъде увеличена от април. Разблокират се и заплащанията за трудов стаж, които бяха замразени по време на икономическата рецесия като мярка за битка с безработицата.
Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

Други ограничения се отнасят до събираемостта на налозите като разширението на електронните заплащания в цялата търговия на дребно, наложително електронно заплащане при сделки на недвижими парцели.

Част от ограниченията се отнасят до подсилване на системата на публичното опазване на здравето, където ще бъдат наети нови медицински служители и ще бъдат основани шест бази за хеликоптери за здравна евакуация.

Оградата по границата с Турция по р. Марица ще бъде приключена, даде обещание министър председателят.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР