Пак заем и пак тишина Безконтролното харчене на общите пари,

...
Пак заем и пак тишина Безконтролното харчене на общите пари,
Коментари Харесай

Преглед на икономическите теми в печата, 20 юни

" Пак заем и отново тишина "

Безконтролното харчене на общите пари, както и тегленето на нови заеми без пояснения, е потвърдена процедура на днешната власт. Така стана и през вчерашния ден, когато в последния миг научаваме, че страната изненадващо поема нов дълг от 400 млн. лева с продажбата на дълготрайни облигации, който ще се изплаща след 20 години. За какво се прави всичко това, в случай че ни проглушиха ушите за рекордния остатък, отличното осъществяване на бюджета и големия фискален запас?

Първото разумно пояснение, несъмнено, са големи " непланирани разноски ". Гъста осведомителна мъгла е обхванала да вземем за пример идната договорка за Ф-16. При заплащане вкупом е допустимо новите заеми да са тип презастраховка и презапасяване от терзания, че приходите няма да бъдат изпълнени. Един буфер, който след това ще изгърмят без срам и задръжки за заплати и придобивки на всевъзможни пиявици в системата.

Горанов е първенецът на излъчванията задължения - парите ги вземат той и шефът му да ги харчат, а след това плащаме всички ние. Докарахме я до такава степен, че се имат за богове, вършат каквото им скимне, а след това сервират сметката на народа! И по този начин ще бъде за всичко, откакто си мълчим и им разрешаваме.

в. " Дума "

" Горанов: Хлябът няма да поевтинее, в случай че Данък добавена стойност се понижи "

Готов съм да се обзаложа, че намаляването на Данък добавена стойност няма да промени цената за крайния консуматор - нито при понижаване на общата ставка, нито при диференцирани ставки. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие в сряда.

Той беше призован във връзка предлагането на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да се понижи с 5% налог добавена стойност върху съществени храни като самун, яйца, мляко и месо, както и с 9% за медикаментите. Никой от тристранния съвет обаче не поддържа предлагането с изключение на синдикатите от КТ " Подкрепа ".

Правителството е твърдо срещу, като ръководещата коалиция е декларирала, че трагични промени в данъчното законодателство няма да се вършат, напомни Горанов. " Синдикатите би трябвало да желаете страната да бъде по-голяма, тъй като през разхода може да се реализира обществена правдивост и средствата да бъдат ориентирани към нуждаещите се. През налозите никой не си е оправил стопанската система и не е постигнал правдивост в обществото ", безапелационен беше той.

Според него намаляването на Данък добавена стойност наложително ще изисква нарастване на директното облагане -данъците върху труда и капитала. Сегашната система била постигнала добър баланс, който се възприема от хората, и събираемостта е релативно добра. Освен това преструктурирането й щяло да докара до нарушение на публичните и индустриалните връзки в идващите няколко години.

в. " 24 часа "

" Бъpзото отчуждаване нужно за две автомагистрали, скоростен път и околовръстното на София "

Завършването в период на стартирани две автомагистрали - " Хемус " и " Струма ", на скоростния път Видин - Монтана, както и на околовръстното на София, зависи от опцията за бързо отчуждаване на парцели, което се урежда със Закона за държавната благосъстоятелност. Това оповестиха публично пред " 24 часа " в сряда от Агенция " Пътна инфраструктура ".

От АПИ приготвят искане за авансово осъществяване на отчуждителния акт за " Хемус " в сектора сред Буховци и Белокопитово, защото обектът е в развой на осъществяване.

Той е с дължина 16,3 км, първа копка бе направена през август 2018 година, само че към този момент се работи единствено по 1,5 км. Причината е, че са заведени 32 каузи от притежатели на 140 имота=

Остават нерешени 10 каузи, които са отсрочени за септември. Което значи, че строителството ще бъде забавено с година и половина.

Върху измененията на закона президентът Румен Радев наложи несъгласие, което бе отхвърлено от Народното събрание. След това Радев сезира Конституционния съд. Произнасянето му се чака през октомври. На този стадий АПИ няма мнение във връзка с изчакването на решението на Конституционния съд, обявиха от организацията.

Проблеми с отчужденията има и в една от правите на новия 134-километров сектор на " Хемус ", където са наранени 566 парцела. В момента се връчват уведомления на притежателите и се изчаква дали ще има тъжби.

На " Струма " следва да се построява най-тежкият сектор - този през Кресненското дефиле. Общата му стойност е над 800 млн. лева А цялата автомагистрала коства над 2 милиарда, като главната част от финансирането е от Европейски Съюз. Ако построяването на " Струма " се забави и не приключи до 2023 година, има риск страната да връща сумата на Брюксел.

В Северозападна България следва да стартира един дълго предстоящ план - модернизацията на пътя Мездра - Ботевград, част от направлението Видин - Ботевград. Той е директно подвластен от това дали измененията в закона за бързото отчуждаване ще са в действие.

в. " 24 часа "

" Партиите излизат на пазара Народно събрание няма хрумвания за надзор на покупките "

Движение за права и свободи внесе публично в Народното събрание оферти за нов метод за финансиране на партиите сред първо и второ четене на гласуваната от държавното управление корекция в Бюджет 2019, с която държавните дотации за политическите сили да се понижат до 1 лев на автентичен глас на парламентарни избори.

" Ние предлагаме американския модел на отворено финансиране с нула лв. държавна дотация ", съобщи след среща с представители на групата на ГЕРБ ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. " От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране, тъй като и те са съгласни, че с един лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират активността си ", разгласи той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР