Пак си говорим за това как един български гражданин се

...
Пак си говорим за това как един български гражданин се
Коментари Харесай

4,3,2,1... Поредната жертва на продъдената система, наречена здравеопазване

Пак си приказваме за това по какъв начин един български жител се оказва със смъртна присъда, под която стои подписът на здравната ни система.

4, 3, 2, 1…

В началото на месец януари жена със подозрение за мозъчен кръвоизлив се оказва сред четири лечебни заведения, които отхвърлят да я хоспитализират. Линейката на Спешна помощ идва бързо, обикаля три часа, с цел да откри лечебно заведение. Първо стопира в “Пирогов”, където ги връщат, тъй като няма места. Такова е ситуацията и във ВМА. В “Токуда” установяват, че дамата е за реанимация, само че и там нямало места. Същото било ситуацията в УМБАЛ “Света Анна”.

Тогава стартират да чакат 40 минути, с цел да може диспечера на Спешна помощ да разбере къде въпреки всичко ще я одобряват.

4, 3, 2, 1…

Линейката се връща към ВМА, където този път одобряват дамата. В последна сметка 58-годишната жена претърпява интервенция, само че е прекомерно късно. Прекарва две седмици в кома, а през днешния ден към този момент е със смъртен акт.

4, 3, 2, 1…

Сега още веднъж се питаме кой е отговорен. Ще стартират и инспекции. Особено във ВМА и “Пирогов”, които сега нямат мнение по въпроса. Диагнозата на българското опазване на здравето е ясна от години - липса на фрагменти, липса на качество, шуробаджанащина. Близките са в безтегловност, в случай че не дай си Боже се наложи да се потърси здравна помощ - не знаят какво да създадат, кого да потърсят. Не знаят по какъв начин ще завърши историята.

4, 3, 2, 1…

Може да е начало. Може да е край. Следващият път ще си приказваме още веднъж - за дефицитите в системата, за отговорните, безотговорните, бездействащите. Но някой ще загуби собствен непосредствен. И ние просто ще изцъкаме с език. Донякъде щастливи, че това не се случва на нас. Защото, в случай че се случи…

4, 3, 2, 1…

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР