Падне ли Истанбул, ще рухне един от основните стълбове на

...
Падне ли Истанбул, ще рухне един от основните стълбове на
Коментари Харесай

Това може да срине "системата Ердоган"

Падне ли Истанбул, ще рухне един от главните стълбове на властта на Ердоган. Битката е за добре напълнената хазна на града, която обезпечава разточителен живот на родственици на президента и свързани с него предприемачи, споделя Даниел Белут за " Дойче веле ".

Истанбул е безспорният стопански център на Турция. В града на Босфора се основава съвсем една трета от Брутният вътрешен продукт на страната (31%). Затова градската администрация постоянно разполага с доста пари. Не е изненадващо, че в акцията за кметските избори всичко се върти главно към парите.

Кандидатът на Републиканската национална партия (РНП) Екрем Имамоглу си има обичана предизборна тематика и не пропуща случай да приказва за това по какъв начин градските управляващи в Истанбул са разхищавали парите на данъкоплатците. Във всяко свое присъединяване в политическо токшоу той размахва парче картон, на което написа " Israf " (разхищаване).

Там са изброени непозволени разходи за милиони, на които Имамоглу е съумял да се натъкне в късото си време, през което беше кмет на Истанбул. Парите са отишли за служебни коли, интернет-сайтове и какво ли още не. Да напомним, че Имамоглу остана на поста в продължение на 18 дни, преди Висшият изборен съвет на Турция да анулира резултатите от изборите.

Нелегални покупко-продажби и кавги

Имамоглу визира една доста сензитивна тематика. Когато той повдигна тематиката в изявление за близката до държавното управление телевизия СиЕнЕн Тюрк, водещият на бърза ръка приключи диалога, тъй като сякаш нямало повече време. Разбираемо е, че в изискванията на тежка икономическа рецесия разточителното харчене на пари от страна на ръководещата партия няма по какъв начин да се хареса даже на най-верните ѝ последователи.

За критиците на президента Ердоган обаче харчовете на ръководещите са по-малкото зло: всички в Турция знаят, че турският президент има голямо персонално положение, измерващо се с трицифрена сума в милиони, чували са за неговите вили и великански имоти земя. Не е пропуснат и корупционният скандал от декември 2013 година. Тогава прокуратурата в Истанбул упрекна турското държавно управление в незаконни покупко-продажби със злато за Иран, към които членове на държавното управление били взимали подкупи. Самият Ердоган тогава стоеше в центъра на абсурда: в един подслушан диалог турският президент инструктираше по-малкия си наследник Билал неотложно да изнесе " парите от къщата ". В записа Билал споделя, че са останали още към 30 милиона евро. Експерти тогава обявиха, че записът е достоверен, само че Ердоган да го окачестви като " монтаж " и " мръсна акция ".

" Този подслушан диалог е най-категоричното доказателство за съществуването на корупция в обкръжението на турския президент ", споделя Кристиан Бракел от фондацията " Хайнрих Бьол " в Истанбул. " Една групичка от авторитетни предприемачи, доста близки до ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), печелят огромните публични поръчки – постоянно това са едни и същи компании. Има и образци за това по какъв начин за избрани предприемачи се вършат изключения, а от време на време даже се трансформират и закони в тяхна изгода. Въпросните компании - нормално огромни холдинги - от своя страна се отблагодаряват на ръководещите по разнообразни способи. Говори се да вземем за пример, че един предприемач е финансирал следването на децата на Ердоган в Съединени американски щати ", споделя Бракел.

Пари за близки и родственици на Ердоган

От добре напълнената хазна на Истанбул се облагодетелстват главно религиозни фондации и съюзи. Официален отчет демонстрира, че през 2018 година религиозни фондации са получили 130 милиона евро. На пръв взор няма нищо неправилно в това, защото парите са предопределени за обучение и за поощряване на младежката претовареност. Но прави усещане също, че съвсем всичките фондации са свързани с ръководещата ПСР или персонално със фамилията на Ердоган.

Фондацията за младежта (TÜGVA), която е получила най-вече пари от градската хазна (11,3 милиона евро), се управлява от по-малкия наследник на Ердоган - Билал. Други 8 милиона евро публични средства е получила Фондацията за обучение и юноша (TÜRGEV), в чийто директорски съвет е Ердогановата щерка Есра Албайрак. А един от зетьовете на турския президент управлява активността на една софтуерна фондация, получила над 6 милиона евро по същите канали.

На повторните кметски избори на 23 юни ще се взема решение дали тази система на разхищаване, шуробаджанащина и корупция ще оцелее или не. Ако победи претендентът на ПСР Бинали Йълдъръм, това ще значи всичко да си продължи както е било. Самият Йълдъръм не е считан за неоцапан: преди 2 години група проверяващи непознати публицисти разкриха около аферата " Парадайс пейпърс ", че синовете на Йълдъръм имат дялове от редица офшорни компании, регистрирани в Малта. Мнозина виждат в това механизъм за укриване на налози.

Това би било тежък удар за Ердоган

Опозиционният претендент Екрем Имамоглу към този момент разгласи, че е решен да постави завършек на тази порочна система: " Край на практиката да се облагодетелстват определени фондации, доверени лица и общини. Отсега нататък изгодите ще бъдат за цялостен Истанбул ", даде обещание социалдемократът.

За президента Ердоган и неговата партия загубата на кметското място в Истанбул би бил тежък удар. Ако изгубят контрола над добре напълнената градска хазна, ПСР няма да резервира околните си връзки с авторитетните локални предприемачи. Би рухнал един от стълбовете, на които се крепи властта. А една промяна в ръководството ще даде опция да се разкрият незаконните дейности на досегашните ръководещи. От това елементарно ще пострада и имиджът на президента Ердоган.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР