Падналите валежи в края на юли, надвишили на места в

...
Падналите валежи в края на юли, надвишили на места в
Коментари Харесай

Стягайте сеялките за сеитба на рапица

Падналите превалявания в края на юли, надвишили тук-там в северозападните и централните региони 30-40 l/m², и предстоящите през първото десетдневие на август, ще се отразят удобно на вторите култури и на по-късните хибриди царевица, при които ще се реализира образуване и наливане на зърното. През десетдневието при средноранните хибриди царевица ще протича фаза млечна зряла възраст, а при ранните ще се следи восъчна и цялостна зряла възраст, демонстрират агростанциите в Пловдив, Пазарджик, Бъзовец, Кнежа и Главиница. При слънчогледа в Дунавската низина и в южните региони ще протича фаза узряване.

През множеството дни от първото десетдневие на август агрометеорологичните условия ще се дефинират от неустойчиво време и температури към и малко под нормата за интервала. Прогнозираните метеорологични условия при започване на месеца ще покачат степента на болести от някои гъбни патогени: мани по зеленчуковите култури от късното полско произвеждане, късно кафяво изгниване по овошките, сиво изгниване по зреещите ранни сортове грозде.

В края на първото десетдневие се предвижда значително покачване на температурите и ускорено протичане на последните етапи от развиването на късните полски култури. През второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще се дефинират от релативно изсъхнало време и температури към и над климатичните правила.

През втората половина на август огромна част от късните полски култури ще приключат развиването си. При слънчогледа ще се следи всеобщо техническа зряла възраст, при соята - фаза узряване. В края месеца при приблизително късните хибриди царевица ще доминира восъчна зряла възраст. При ориза ще протича фаза млечна зряла възраст, при памука - разпукване на плодните кутийки.

През втората половина от месеца дефицитът на почвена влага при вторите култури ще се задълбочава и ще постанова нараснали поливни правила. На доста места в полските региони отсъствието на влага в горните почвени пластове ще попречва качественото осъществяване на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, планувани за засяване със зимна рапица. Агротехническите периоди за сеитбата на рапицата стартират да текат през третото десетдневие на август.

През август при късните сортове овошки не би трябвало да се подценява нездравословната активност на последното потомство плодови червеи. Относително сухото време през множеството дни от месеца ще бъде причина за нарастване популацията на акарите. В лозовите масиви е належащо да се следи за появяването и плътността на гъсениците от третото потомство на пъстрота гроздов молец. Растителнозащитните пръскания би трябвало да се организират през по-хладните часове на деня с препарати с подобаващ карантинен период, съгласуван с интервала на зреене на културите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР