Падналите дъждове през изминалите дни се оказаха благоприятни за кампанията

...
Падналите дъждове през изминалите дни се оказаха благоприятни за кампанията
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Времето е с розопроизводителите...

Падналите дъждове през миналите дни се оказаха удобни за акцията по прибиране на розов цвят. Валежите по време на брането помогнаха и най-малките пъпки да се развият и да се оберат в насажденията, които не са изоставени. От влагата зависи и положителният добив на маслото, което ще получат розопреработвателите, тъй като, когато е росен цветът, по-лесно се отделя маслото и е по-качествено.

Специалистите от секция „ Агрометеорология “ към Национален институт по метеорология и хидрология предвиждат, че и през тази седмица метеорологичните условия ще се дефинират от неустойчиво време. В Пловдив и региона ще превалява в петък, събота и неделя. Като цяло предстоящите превалявания в страната ще поддържат положителни влагозапасите в горните почвени пластове и изискванията за вегетация на пролетните култури.

Падналите превалявания през първото десетдневие на юни покачиха почвените влагозапаси в 50 и 100 cм пласт. В по-голямата част от страната, като се изключи крайните източни и югоизточни региони, те доближиха равнища до 80-85% от ППВ (пределна полска влагоемност).

През множеството дни от интервала развиването на земеделските култури ще се реализира при температури под климатичните правила. През второто десетдневие на юни при царевицата ще протича листообразуване, при слънчогледа, засят в агротехнически период - образуване на съцветие, при зърнено-бобовите култури (фасул, соя) - бутонизация и разцвет. При ечемика в полските региони ще доминира восъчна зряла възраст. При пшеницата ще протича млечна зряла възраст, преход от млечна към восъчна и восъчна зряла възраст при посевите тук-там в Дунавската низина и в южните региони на страната. При рапицата ще се следи фаза узряване.

И през идващия интервал се предвижда нараснала възможност за градушки и риск от полягане на посевите със зимни житни култури. Високата атмосферна мокрота и плануваните поднормени температури през интервала ще основават условия за развиване на късно кафяво изгниване по плодовете на черешите, сиво изгниване по ягодите, струпясване и сачмянка по овошките, мани по лозата и зеленчуковите култури. Условия за осъществяване на растителнозащитни пръскания в Пловдивско ще има в дните от вторник до четвъртък.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР