Падането на индийската рупия до почти рекордно ниско ниво подхранва повече хеджиране от страна на износителите

...
От Нимеш ВораМУМБАЙ (Ройтерс) - Индийските износители хеджират много повече
Коментари Харесай

От Нимеш Вора

МУМБАЙ (Ройтерс) - Индийските износители хеджират много повече от своите бъдещи постъпления в чуждестранна валута, докато осребряват в спада на рупията до почти рекордно ниски нива, показват данните.

Миналия понеделник рупията падна под психологическото ниво от 83 за щатски долар за първи път от октомври 2022 г., когато достигна рекордно ниско ниво от 83,29.

Индийските износители миналия понеделник и четвъртък хеджираха общо 3,6 милиарда долара чрез форуърди, показват данни от клиринговата къща CCIL. Форекс пазарите бяха изключени във вторник и сряда.

Това означава, че износителите са хеджирали средно 1,8 милиарда долара за две сесии, 60% скок от сумата, която са хеджирали през август преди спада на рупията под нивото от 83.

Износителите използват форуърдни договори, за да управляват своите валутни рискове. Спадът на рупията им позволява да заключат по-добър курс за своите вземания в чуждестранна валута.

CCIL публикува корпоративни данни за хеджиране с двудневно закъснение и транзакциите след спот датата се считат за форуърди.

Средните дневни продажби в долари от износители през юни и юли във форуърди бяха много по-ниски с 1,1 милиарда долара.

„Износителите, които избраха да не се хеджират, се върнаха на пазара след нарушаването на ниво 83", каза Абхишек Гоенка, основател и главен изпълнителен директор на фирмата за управление на форекс и трежъри IFA Global.

"Активността на вносителите също се повиши, но паническото купуване е вероятно само след пробиви на 83.50."

" p>

Вносителите хеджираха общо $3,1 милиарда форуърди миналия понеделник и четвъртък. На средна дневна база, това е скромно увеличение от 16% спрямо сумата, която са хеджирали през август преди спада на рупията под нивото от 83.

Дали този ръст в хеджирането на износа ще се запази ще зависи от „цената действия и RBI (Резервната банка на Индия)", каза банкер.

"След първоначалния вълнение (от страна на износителите), бих очаквал обемите на хеджирането да се нормализират, ако RBI успее да задържи рупията на и около 83“, каза ръководителят на валутните продажби в средно голяма банка от частния сектор.

RBI се намесва на форуърдните и извънборсовите пазари без доставка, за да предотврати удара на рупията рекордно ниско, според няколко търговци.

Рекордно ниско „очевидно би поканило“ повече интерес както от вносители, така и от износители, каза ръководителят на валутните продажби.

(Докладване от Нимеш Вора; Редактиране от Dhanya Ann Thoppil)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР